PUTINOVE REČI ODJEKUJU BEOGRADOM! Ruski predsednik poslao moćnu poruku Srbiji: ZAJEDNO ĆEMO SE BORITI ZA BEZBEDNOST I RAZVOJ ČITAVOG SVETA!

Autor: Republika

Vesti

11.10.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je posebnu poruku Beogradu, koji je domaćin manifestacije povodom 60. godišnjice od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, istakavši da je ta organizacija od ogromne važnosti u savremenom svetu prepunom turbulencija i izazova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Putin poslao posebnu poruku Srbiji 

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je moćnu poruku Beogradu povodom obeležavanja 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja se obeležava u prestonici Srbije, naglasivši u telegramu da je ta organizacija od posebnog značaja danas imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu, te da je saradnja naše zemlje i Ruske Federacije od posebne važnosti. 

Putin u telegramu ističe da Pokret nesvrstanih igra veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, dosledno insistira na principu ravnopravnosti među državama, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog striktno u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, prenosi Sputnjik. 

- Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban. Važno je da se ta autoritativna organizacija aktivno bavi rešavanjem kriznih situacija, daje suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratskijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja između članica međunarodne zajednice - istakao je Putin i podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u organizaciji, što, kako kaže, otvara nove mogućnosti za saradnju i rešavanje aktuelnih pitanja regionalne i svetske agende, osiguravanje bezbednosti i razvoja u celo svetu.

Inače, Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.

Podsetimo, prva konferencija nesvrstanih bila je na nivou šefova država ili vlada, a idejnim tvorcima smatraju se predsednici SFRJ Josip Broz Tito, Egipta (u to vreme Ujedinjene Arapske Republike) Gamal Abdel Naser, Gane, Kvame Nkrumah i Indonezije, Sukarno, kao i prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru. U Beograd su te 1961. došli predstavnici 25 tadašnjih nesvrstanih zemalja, tri države posmatrača, ali i više oslobodilačkih pokreta, partija i organizacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stefa

11.10.2021 11:38

Samo S400 Srbiju Spasava.

Dragan

11.10.2021 22:53

@Stefa - Ne samo S400 nego moćni Iskanderi.