ALEKSANDAR VUČIĆ I URSULA FON DER LAJEN NA POČETKU RADOVA NA PRUZI NIŠ-BRESTOVAC! Potpisan Ugovor o izgradnji auto-puta mira!(VIDEO)

Autor:

Vesti

30.09.2021

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvuju ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Кoridoru 10.

Republika

Foto: Printskrin: Tanjug

 

Oni su prisustvovali i potpisivanju Ugovora između Javnog preduzeća Кoridori Srbije i Кonzorcijuma STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Beograd o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1.

Deonica Merošina - Merošina 1, deo je budućeg auto-puta Niš-Pločnik-Merdare.

Republika

Foto: printskrin

Potpisivanje ugovora o izgradnji auto-puta mira

 

Dužina deonice planirane za izgradnju auto-puta u prvoj fazi iznosi 32. 6 km na potezu od Merošine kod Niša do Beloljina kod Pločnika.

Deonica je izuzetno kompleksna jer obuhvata šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova.

Deonica je podeljena na pet pod-deonica i to: petlja Merošina – petlja Merošina 1; petlja Merošina 1 – petlja Prokuplje (istok); petlja Prokuplje (istok) – petlja Prokuplje (zapad); petlja Prokuplje (zapad) – petlja Beloljin i petlja Beloljin – Pločnik. Vrednost deonice radova od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara iznosi 255 miliona evra.

Datum početka radova je 1. novembar 2021. godine za 1. pod-deonicu dužine 5,5 km, za koju je danas potpisan ugovor, a izgradnja ostalih pod-deonica ide sukcesivno.

Obraćanje Ursule fon der Lajen

Republika

Foto: Printskrin: Tanjug

Potpisivanje ugovora o izgradnji auto-puta mira

 

Ursula fon der Lajen zahvalila se predsedniku Vučiću i istakla da je ovo "veoma poseban momenat".

- Koridor povezuje Srbiju sa Austrijom i Grčkom i zaista je pokretač privrede. Ovo je pokretač za privredu Srbije, investicije, ekonomski plan koji već funkcioniše u Srbiji. Upravo smo prisustvovali potpisivanju ugovora za auto-put Mira i zaista mi je drago što sam ovde. Ovo potpisivanje je simbol naše sjajne saradnje i projekata povezivanja kroz koje zajednički gradimo našu evropsku budućnost, zato što je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Obraćanje Vučića

Republika

Foto: Printskrin: Tanjug

 

 

– Teško da postoji porodica koja je toliko vezana za Evropsku uniju kao što je porodica Ursule fon der Lajen. I ko bolje od Vas zna koliko su važne fundamentalne slobode. Zato me posebno raduje Vaš stav o krizi na severu Kosova. Rekli ste, citiram da je od ključne važnosti da se smanji napetost i da se vrati dijalog. U zahvalnost za te reči razuma želim da kažem da je Srbija okrenuta implementaciji potpisanog sporazuma  – kazao je Vučić.

Predsednik je napomenuo da je fon der Lajen donela mnogo stvari za Srbiju.

- Danas se nalazimo ovde i tu će biti urađena pruga od 23 kilometra koju će sa 85 odsto da finansira evropska unija. Isklazuejmo ogreomnu zahvalnost za to što ste uradili za nas.

Danas je potpisan još jedan Ugovor za koji Evropska unija daje novac.

- Mi umemo da iskažemo zahvalnost za to. Nama izgradnja autoputa Niš-Merdare počinje za neki dan. Posebnu zahvalnost iskazujem Ursuli fon der Lajen koja je došla u Niš koji nam postaje centar. Moramo još mnogo toga da uložimo u Niš koji je stecište svih autoputeva. Hvala Vam što Vam nije bilo teško da ostanete u Srbiji i da danas dođete ovde, našem narodu to mnogo znači - istakao je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Biljana

30.09.2021 09:39

Naš predsednik i visoka predstavnica EU prisustvovali potpisivanju Ugovora,pomoć EU koju pruža Srbiji u realizaciji,rehabilitaciji i modernizaciji pruga ima veliki znacaj za gradjane nase zemlje kao i brzi i veći obim u protoku roba i usluga

Mia

30.09.2021 10:36

Poslednjih godina se mnogo radi na polju infrastrukture, novoizgrađeni putevi, mostovi, probijeni tuneli. Ovakvi projekti su ono što treba Srbiji.

Ivana

30.09.2021 18:53

Hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radi za našu državu i njene građane. Nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za našu državu.