AMERIKA ULAZI U REŠAVANJE TENZIJA NA KOSOVU! Oglasio se Stejt department, šta će ovo značiti za Srbiju?!

Autor: Republika

Vesti

28.09.2021

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Stejt department reagovao je povodom najnovijih tenzija na Jarinju, gde pripadnici Rosu već danima terorišu srpsko stanovništvo.

Republika

Foto: Printksin: Kosovo Online, Tanjug/AP

Bajdenovi saradnici reagovali po pitanju krize

Američki Stejt department oglasio se povodom novonastalih tenzija na Jarinju, gde pripadnici Rosu već danima terorišu srpsko stanovništvo, zbog čega je odlučnim akcijama reagovala Srbija i slanjem migova i oklopnih vozila ka administravnom prelazu poslala jasnu poruku Prištini. 

Prema navodima iz Sjedinjenih Američkih Država, ta zemlja je rešena da se uključi u rešavanju tenzija koje svakim danom prete da prerastu u ozbiljniji sukob.

- SAD će u saradnji sa EU, NATO i Vladom Srbije i Prištinom pokušati da preduzme neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija (na Severu Kosova i Metohije), omogućio dalji napredak dijaloga pod okriljem EU i sprečio negativan uticaj na svakodnevni život građana - rečeno je u saopštenju Stejt departmenta.  

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Gabrijel Eskobar bio je gost Beograda

To je potvrdio i Gabrijel Eskobar, zamenik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, koji je u odgovoru Tanjugu poručio da Amerika pozdravlja predstojeći dolazak predstavnika Beograda i Prištine u Brisel i izražava nadu da će izaslanici pokrenuti otvoren, ozbiljan i neposredan dijalog uz potvrdu da će se i Gabrijel Eskobar uključiti u ovonedeljne briselske razgovore. 

Najnoviji događaji su pokazali da će razlike između Beograda i Prištine, ukoliko ne budu prevaziđene, negativno uticati na strane investicije i doprineti daljem odlivu mozgova, što će kosovsku i srpsku privredu onemogućiti da ostvare svoje stvarne potencijale, ali će i sprečiti njihove dalje integracije u evropske institucije - navodi se u odgovoru Stejt dipartmenta.

SAD apeluju na Srbiju i vlasti u Prištini da se vrate dijalogu uz posredovanje EU i da bez odlaganja rešavaju sva sporna pitanja, uključujući ona vezana sa energetiku i druge oblasti koje utiču na svakodnevni život građana, ističući da SAD nemaju recept za rešavanje problema.

- Rešenje moraju da pronađu dve strane angažovane u dijalogu. SAD i dalje podržavaju bližu regionalnu saradnju i otklanjanje smetnji slobodnom kretanju, trgovini i investicijama na dobrobit svih ljudi koji žive na zapadnom Balkanu - zaključuje se u odgovoru Stejt dipartmenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Predrag Klisaric

28.09.2021 14:43

Znaci Opet pritisak za jos jedan korak blize priznanju. Uvek kad Siptari naprave sranje mi im damo nove ustupke ka priznanju.

kiki

28.09.2021 15:56

SAD apeluje na Srbiju i Pristinu, pa Pristina je grad koji se nalazi na teritoriji Srbije, unutar medjunarodno priznatih granica suverene drzave Srbije i nemaju stranci koji otimaju srpsku zemlju sta da apeluju. Oni neka preispitaju svoje odluke da daju priznanje pokrajini da bude drzava, pa gde to ima? Nije Srbija okupirala deo Albanije vec obrnuto. Ovi albanci su dosli iz Albanije sad bi da sire svoju drzavu kao sto su hrvati prosirili svoju od 1914 do 1995 etnickim ciscenjem i ubistvom vise od 2 miliona Srba. Albanci bi isto tako hteli danas da ociste deo srpske drzave od autohtonog starog naroda da bi oni dodjosi imali jos jednu drzavu.