UST: Pitamo zašto se vrši eksperiment nad javnim tužilaštvom u sred žestokog sukoba sa dva kriminalna klana

Autor:

Vesti

19.09.2021

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Predstavnici nevladinih organizacija u Radnoj grupi za izradu nacrta teksta izmena Ustava Republike Srbije, koji su pokušali da preko leta promene kompletnu javnotužilačku organizaciju, njen položaj i uređenje i pored pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije u pogledu postojećeg rešenja, dužni su da pruže jasne i nedvosmislene dokaze da srpsko javno tužilaštvo ne funkcioniše kako treba, te da učine makar verovatnim da je njihovo rešenje bolje od postojećeg", naveo je Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Lazar Lazović

- Sramotno je da optužbe da javno tužilaštvo treba menjati iznosi Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, udruženje koje je u periodu od početka javnih rasprava o promeni Ustava, pa do sada, dobilo na ime subvencija i donacija iz inostranstva više od 400.000 eura, bez ijedne trunke dokaza, bilo kakve analize rezultata postojećeg uređenja javnog tužilaštva i posledica do kojih može dovesti promena u radu javnotužilačke organizacije, uključujući umanjenje kapaciteta javnog tužilaštva da obavlja svoju primarnu funkciju krivičnog progona - naglašava Lazović u saopštenju.

UST, kako kaže, javno pita "ko je doneo odluku da treba menjati organizaciju javnog tužilaštva i na osnovu kojih parametara, kao i zbog čega Državno veće tužilaca, Republičko tužilaštvo, Tužilaštvo za organiziovani kriminal, Tužilaštvo za ratne zločine i predstavnici svih nivoa tužilaštva opšte nadležnosti nisu dobili priliku da prikažu rezultate rada i daju stvoj stav o navedenim promenama".

- Pitamo zašto se vrši eksperiment nad javnim tužilaštvom u sred žestokog sukoba sa dva kriminalna klana i ko će snositi odgovornost ako se nametnuto rešenje ne pokaže adekvatnim i ugrozi funckionisanje države i bezbednost svih njenih građana? Javno tužilaštvo ima ulogu u sprovođenju Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije iz 2019. godine, kao i važeće Nacionalne strategiju za sprečavanje i borbu protiv terorizma, te se ovim ishitrenim i neosnovanim zahtevima nevladinih organizacija ugrožava država i društvo u celosti i pre bilo kakve odluke, mora se nastaviti javna rasprava u prisustvu predstavnika javnog tužilaštva i temeljno anaizirati efekti i rizici strukturnih promena u tužilaštvu, kako bi se zaštitili interesi Republike Srbije i njenih građana! - zaključio je Lazović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading