VLADA USVOJILA PREDLOG ZAKONA O ZAŠTITI OD BUKE: Pored novčanih postoji i ovakva KAZNA!

Autor:

Vesti

16.09.2021

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kojim se ta oblast usklađuje sa propisima Evropske unije na celovit način.

Republika

Foto: google.com/maps/prinscreen

 

Cilj Predloga je da se uspostavi jedinstveni sistem i utvrde mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi, utvrdile granične vrednosti i javnosti obezbedio pristup tim informacijama, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, predložena rešenja predviđaju preventivne mere zaštite od buke koje se osnose na oblasti planiranja i izgradnje.U prostornim i urbanističkim planovima obezbeđuju se mere i uslovi zaštite od buke, a naročito međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih objekata, kao i akustično zoniranje i utvrđivanje posebnih režima korišćenja tih područja.

Kada je reč o sankcijama, ukoliko preduzeće ili drugo pravno lice učini prekršaj, predviđene su, pored novčanih kazni, i zaštitne mere oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili namenjeni za izvršenje prekršaja, odnosno koji su nastali kada je prekršaj učinjen.

Vlada je usvojila i izmene Zakona o fiskalizaciji kojim se produžava rok do 30. aprila 2022. godine za prelazak na novi sistem, a koji predviđa mogućnost korišćenja, pored fiskalne kase, i tableta, mobilnog telefona i običnog ili termalnog štampača, kao i kombinaciju hardverskih i softverskih komponenti uređaja.

Trancizioni period počinje 1. novembra ove godine, a predložene izmene predviđaju i da neće biti potrebna defiskalizacija starih uređaja, već će ona biti automatski izvršena prelaskom na novi model.

Na sednici su usvojene i izmene Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se isplaćuje novčana pomoć, čime je definisano davanje dodatne jednokratne pomoći od 20 evra u decembru.

Građani koji se nisu prvobitno prijavili za dodatnu novčanu pomoć 30+30 evra, kao i oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine, kada je Zakon stupio na snagu, to mogu da učine od 15. do 30. novembra 2021. godine.

Vlada Srbije i na taj način nastavlja da pruža pomoć građanima usled pandemije korona virusa, dodaje se u saopštenju.

Usvojen je i Zaključak u vezi sa izveštajem o stanju u sektoru mlekarstva i saglastnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za unapređenje stanja u sektoru mlekarstva radi ublažavanja posledica nastalih usled bolesti kovid 19.

Imajući u vidu da se muzno govedarstvo u ovom trenutku nalazi u najtežem periodu, a da smanjenje broja krava nije rešenje za povećanje rentabilnosti proizvodnje mleka, jer bi to za posledicu imalo smanjenje broja primarnih proizvođača mleka, neophodno je da se u pronalasku rešenja uključe svi učesnici u proizvodnom lancu i tako ublaže posledice pandemije, stabilizuju tržište i cena i zaštiti domaća proizvodnja.

Vlada Srbije donela je i Odluku da se letnjikovac porodice Pejačević u Jarkovcima proglasi za kulturno dobro, kao i Odluku o utvrđivanju mere zaštite, granice zaštićene okoline i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture zgrade Mitropolije u Novom Pazaru.

Taj objekat predstavlja reprezentativni primer gradske arhitekture karakteristične za period od kraja 18. i početka 19. veka.

Jedna je od retko sačuvanih gradskih kuća iz tog perioda, a zgrada Mitropolije spada u najstarije primerke narodnog graditeljstva u Novom Pazaru, ali i u Srbiji.

Svojim izgledom svedoči o potrebama, shvatanjima i navikama velikodostojnika SPC u 19. veku.

Pored svojih arhitektonskih vrednosti Mitropolija je značajna i kao svedočanstvo društvenog i političkog života u Novom Pazaru, položaju SPC i srpskog stanovništva u ovim krajevima pre oslobađanja od turske vlasti.

Funkcije koje je dobijala svedoče i o razvoju školstva u ovom gradu na jugu Srbije, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Перагеније

16.09.2021 17:57

Да ли се то односи и на кафиће...?