SAD I HRVATI SPREMAJU TUŽBU PROTIV NAŠE ZEMLJE: Plenković poručio da rade na "realizovanju pravde", a onda je usledio SRAMAN komentar na Dan srpskog jedinstva!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.09.2021

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Hrvatska nije smetnula s uma podizanje tužbe protiv Srbije i zahteva za ratnu odštetu, na tome se radi, rekao je danas premijer Andrej Plenković u saboru.

Foto: Tanjug/AP

Sprema tužbu protiv Srbije: Andrej Plenković

Hrvatski sabor je danas otpočeo redovno jesenje zasedanja sa "aktuelnim prepodnevom", kada poslanici postavljaju pitanja premijeru i ministrima.

Na pitanje Stipa Minarića iz opozicionog Domovinskog pokreta, kada će biti podignuta tužba protiv Srbije sa zahtevom za ratnu odštetu, Plenković je odgovorio da je ta tema dignuta na bilateralni nivo.

- Radimo na tome, nismo to smetnuli s uma. Dijalog koji naši ministri i ja lično vodimo s udruženjima hrvatskih logoraša, iskreni su i konkretni. Mi ćemo na tome istrajati, nastojaćemo da pravda bude realizovana. Bitno je da istina o Domovinskom ratu nije upitna. Svesni smo patnje svih onih koji su prošli logore, nismo to zaboravili - rekao je Plenković.

Miranić je dodao da tužba i ratna odšteta nisupitanje novca već dostojanstva i primeti dapojedinci gube privatne tužbe protiv Srbije i još, kako je rekao, moraju daplate sudske troškove.

On je upitao zašto država Hrvatska ne stane iza tih ljudi, ali na to nije dobio odgovor.

A na molbu jednog poslanika da parlament osudi poziv predsednika Srbije Vučića da svi Srbi u svetu istaknu srpsku zastavu, povodom današnjeg obeležavanja Dana srpskog jedinstva, odgovorio je predsednik sabora Jandroković.

On je podsetio da je juče rečeno ono što je, kako je rekao, trebalo da bude kazano.

- O tome možete govoriti tokom rasprave, nemamo posebno tačku o tome, ta tema ne zaslužuje posebnu raspravu jer je inicijativa promašena, svima je jasno. Drago mi je da su se pripadnici srpske manjine o tome izjasnili - rekao je Jandroković.

Komentari (2)

Loading
kiki

15.09.2021 14:11

Buduci da zlocini ne zastarevaju, Srbija treba da tuzi Hrvatsku za ratnu stetu tokom prvog i drugog svetskog rata i za uzurpaciju srpske imovine u Hrvatskoj. Nije Srbija kriva njima sto su hteli cistonacionalnu drzavu ali su istovremeno hteli i srpske zemlje koje im je tito poklonio da zadrze unutar svojih granica. Sad im je i to malo pa deo Vojvodine i celu BiH. Ko njih nezna skupo bi ih platio.

vojislav

10.10.2021 16:50

kako sada oni pobedili u ratu i pobili nas srbe a mi njima da platimo ostetu ,gde su oni isli u skolu ,ako su uopste i isli