TITO SKOVAO PAKLENI PLAN, UMEŠALA SE I CIA: Srbija i danas ispašta zbog OVOG POTEZA!

Autor: Republika

Vesti

09.08.2021

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Neposredno nakon donošenja rezolucije Informbiroa 1948. godine, Josip Broz Tito, navodno u strahu od napada SSSR, naredio je da se srpska industrija izmesti u BiH, Sloveniju i Hrvatsku.

Foto: youtube.com/printscreen

Jospi Broz Tito

Ova odluka o preseljenju, pravdana odbrambenim i strateškim ciljem, zapravo je samo doprinela slabljenju Srbije, koja bi danas, da do toga nije došlo, bila balkanski Japan.

Preseljenje industrije iz Srbije u druge zemlje, posebno u Hrvatsku i Sloveniju, i te kako je zainteresovalo i CIA agenturu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Tako se u izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije od 13. decembra 1955. pominje žučna rasprava između srpskog i crnogorskog rukovodstva Centralnog komiteta Komunističke partije, s jedne strane, i slovenačkog, odnosno hrvatskog rukovodstva s druge. U izveštaju CIA doslovno stoji da je sve rešio Tito. Zarad mira u kući, on je nakratko “odložio pripreme za transfer srpskih fabrika”, ali bilo je očigledno da je "podržao Slovence i Hrvate”, prenosi Objektiv.

Okosnica razdora, uz "transfer fabrika iz Srbije u Sloveniju", bio je i “predlog za promenu rute dotadašnje Jadranske pruge”, koja je vodila od Beograda ka Baru, ka poželjnijem pravcu: Beograd-Sušak (danas deo Rijeke).

Procvetali na račun Srbije

Jedna od omiljenih tvrdnji srpskih političara i ekonomista još tokom devedesetih godina prošlog veka bila je da su Slovenija i Hrvatska “ekonomski procvetale na račun Srbije u sklopu paklenog plana Josipa Broza i njegovog savetnika Edvarda Kardelja”. Prema izveštaju CIA, organizovano je premeštanje više od 70 fabrika iz Srbije.

Migracija fabrika

Tako je u Osijek otišla fabrika sapuna, u Zagreb fabrika baterija, iz Beočina u Split poslato je postrojenje za proizvodnju cementa, a takođe u Split, za potrebe brodogradilišta, prebačena je divovska metalna presa iz Kragujevca (tada najveća na Balkanu). Čitava jedna električna centrala iz Srbobrana završila je kod Kranja, između ostalog čak i ergela rasnih konja iz Stare Marovice kraj Bačke Palanke… Ondašnji poznavaoci prilika tvrde da je Fabrika automobila Maribor, poznata po "tamićima", nastala tako što je fabrika kamiona iz Industrije motora Rakovica razmontirana i s kompletnom tehničkom dokumentacijom premeštena u Sloveniju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (3)

Loading
JUGOSLAV

09.08.2021 08:26

А јел` Ви стварно мислите да је ти то био способан нешто да планира? "План" су сковали Кидрич Борис, Кардељ Едвард, Бакарић Владимир и Ђилас Милован, (чудно презиме мајку му??) Чолаковић Родољуб и Вуккмановић Светозар-темпо (то беше онај спортски лист ваљда??) уз помоћ српских под*узних мува Ранковића, Крцуна и Стамболића, и да фабрике удаљене 300-600 километар од границе са Русима и руским сатрапима преместе на 20 (Марибор) до 150 километара (Карловац) од границе са Русима и руским сатрапима. Пустите ви ти та, него бришите имена улица и установа наведених подрепаша и под*узних мива!

Bobi Vranje

09.08.2021 09:15

Celu Sloveniju i Hrvatsku da prebace u Srbiju nebi pomoglo jer mi smo nacija koja bi od trudnice dete ukrala tako da nama nista ne pomaze. A Slovenija je prica za sebe. Kultura radna navika disciplina i sve druge osobine krase Sloveniju i nikada mi ne mozemo da budemo to sto su oni!

Митрофан Фустић Морија

09.08.2021 09:43

За крст часни и слободу златну.