Kuburović: Skandalozno što UNMIK preuzma ulogu države

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

02.12.2017

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je skandalozno to što UNMIK preuzima ulogu države i ulaže prigovor Interpolu protiv poternica koje je raspisala Republika Srbija protiv Ramuša Haradinaja i još 17 osoba i istakla da odluke sprskih pravosudnih organa ne može niko da ukida, pa ni Generalni sekretarijat Interpola.

RepublikaFoto: Tanjug
Nela Kuburović

Reagujući na odluku Komisije za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu koja je usvojila prigovor UNMIK-a i odlučila da Interpol više neće tretirati pomenute poternice, Kuburović je u izjavi za Tanjug podsetila da su one na snazi još od 2004. godine.

- Postavlja se pitanje da li uopšte UNMIK može da se poziva na Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Interpola 2010. godine, imajući u vidu da su poternice za Haradinajem i ostalima raspisane još 2004. godine - rekla je Kuburović i dodala da je sporno što se nakon 13 godina preispituju poternice koje su sve vreme bile na snazi (i kod Interpola).

Ministarka pravde je istakla da odluke srpskih pravosudnih organa ne može niko da ukida pa ni Generalni sekretarijat Interpola, budući da je poternica raspisana 2004. godine po naredbi Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Ona je naglasila da je Srbija u junu ove godine odgovorila na prigovor koji je UNMIK uložio povodom poternica za komadantom OVK Ramušem Haradinajem i ostalim osumnjičenim licima za zločine počinjene na KIM.


- U odogovoru na prigovor UNMIK-a mi smo detaljno odbrazložili koji se postupci vode pred Tužilaštvom za ratne zločine u kojoj su fazi, na osnovu kojih pravnih propisa su raspisane poternice i na osnovu kojih se zakonskih odredaba postupci vode - dodala je ministarka pravde.

Kada je reč o Haradinaju, protiv njega je i dalje u toku postupak pred Tužilaštvom za ratne zločine, naglasila je Kuburović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading