KATASTROFA! NAPAD NA DEČANE: Otrovano 1.500 ljudi, a Kurti POBEGAO u Norvešku!

Autor:

Vesti

13.07.2021

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljadu i po stanovnika Dečana je zatražilo lekarsku pomoć, a dve osobe su preminule, najverovatnije zbog trovanja vodom sa gradskog postrojenja i seoskih izvora u ovoj kosmetskoj opštini.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)

Najmanje pet stotina njih ima jake simptome trovanja. Tužilaštvo i policija pokrenuli su opsežnu istragu jer postoji mogućnost da je neko namerno zatrovao vodovod, a s druge strane, Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, o tome se ne oglašava, već je otputovao najpre za Grčku, a onda i Norvešku, gde mu žive supruga i dete.

Svi građani ove opštine, računajući i sveštenstvo Visokih Dečana, ugroženi su jer je lokalna samouprava uvela vanredno stanje i zabranila upotrebu vode sa česama. Policija istražuje da li je neko namerno zatrovao vodu i ako jeste, ko stoji iza tog napada, piše "Alo".

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani izjavio je da još uvek nije poznat tačan uzrok zbog kojeg je zatrovano hiljadu i po građana, ali je potvrdio da su u vodi pronađene dve vrste bakterija. Međutim, on nije mogao da potvrdi da su te bakterije izazvale masovno trovanje ljudi.

- Čim smo dobili informacije pozabavili smo se pronalaženjem uzroka trovanja. Šest uzroka vode je uzeto i poslato na analizu. U8 dva uzroka uzeta u Gramočelju i Glođanu pronađene su dve sumnjive bakterije. To bi moglo biti virusna infekcija, ali dok ne pronađemo o kojim se bakterijama ne možemo utvrditi dijagnozu - rekao je Ramadani.

Portparol osnovnog tužilaštva u Peći Skadar Nikči rekao je da je otpočela detaljna istraga i da bi uskoro trebalo da bude poznato šta je dovelo do trovanja ljudi. On je kazao da su tela preminulih poslata na obdukciju.

- Zbog dve sumnjive smrti u Dečanu, za koje se sumnja da su žrtve trovanja vodom, tužilac Odeljenja za teška krivična dela naložio je da tela budu poslata na obdukciju u Instit za sudsku medicinu kako bi se saznalo više o okoln ostima njihove smrti - rekao je Nikči.

Opština Dečani odmah je uvela vanredno stanje i pozvala nadležne da što pre saopšte detalje istrage. Gradonačelnik Baškim Ramosaj izjavio je da se drugi put za mesec dana dešava da je neko namerno zatrovao vodovodnu mrežu i izvore.

- U početku smo smunjali da je reč o sezosnkoj bolest, ali zbog povećanja broja pacijenata, pretpostavili smo da je razlog trovanja neispravna voda. Zabranili smo upotrebu vode u deset sela. Pozvali smo tužilaštvo, policiju i Vodovod da istraže situaciju - rekao je Ramosaj.

Predsednica nepriznate države Kosova Vjsoa Osmani saopštila je da je razgovarala s minsitrom zdrav lja Arbenom Vitijem i gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem o merama koje su preduzete i apelovala na pavosudne organe da što pre reše ovaj slučaj. 

Aljbin Kurti ne haje mnogo za masovna trovanja ljudi u opštini Dečani, pa je za to vreme boravio na jednom simpozijumu u Atini, odakle je odleteo za Norvešku. Nijednom rečju nije prokomentarisao događaj koji je uznemirio meštane Dečana, susednih sela, ali i celog Kometa. Funkcioner Demokratske partije Kosova Bertim Đoši kazao je da Kurti boravi u Norveškoj i da se ne sekira zbog masovnog trovanja ljudi. On je rekao da je Kurti prevarant koji će radije otići u Norvešku nego u Dečane, zaboravljajući na obične siromašne sugrađane.

- Aljbin Kurti se izgubio. On ne želi da se umara odlaskom u Dečane, gde je stotine građana otrovano. Trebalo bi da ih poseti, da pogleda bliže situaciju u bolnicama u ovom gradu. Ali ne, glavni obmanjivač koji nam se predstavio kao osoba bliska običnom i siiromašnom građaninu putuje prema Norveškoj, a ne prema Dečanima. Glavni prevarant je, od dana kada je ušao u crni džip, zaboravio na jednostavne i siromašne ljude koji hodaju ulicama - kazao je Đoši.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading