Pisac Gatalica neće u takmničenje za NIN-ovu nagradu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.07.2021

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pisac Aleksandar Gatalica saopštio je danas da sa svojim novim romanom "Dvadeset peti sat" neće učestvovati u trci za ovogodišnju NIN-ovu nagradu.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Aleksandar Gatalica

- Ovaj sastav NIN-ovog žirija u više navrata ocenio sam kao nekompetentan, te ne vidim mogućnost da svoj novi roman ''Dvadeset peti sat'' ponudim na čitanje u ovim uslovima - naveo je Gatalica.

"Dvadeset peti sat" je nedavno objavljeni deveti roman Gatalice, koji je podsetio da je sa svakim od prethodnih osam bio u konkurenciji za NIN-ovu nagradu još od 1995. kao i da je dva puta bio u najužem izboru, 1995. i 2008, dok je njegov roman "Veliki rat" dobio je to priznanje 2013. godine.


- Nadam se boljim vremenima za srpsku književnost i za NIN-ovu nagradu. Nadam se da će roman ''Dvadeset peti sat'' naći svoje čitaoce i bez preporuke ove nagrade - zaključio je Gatalica.

NIN je ranije saopštio da će o romanu koji će dobiti sledeću nagradu početkom 2022. godine odlučivati dosadašnji žiri u sastavu (predsednik) Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

Aktuelni dobitnik NIN-ove nagrade je Svetislav Basara za roman "Kontraendorfin".

Uoči objavljivanja dobitnika NIN-ove nagrade 2020. godine grupa od 18 pisaca javno je pozvala svoje izdavače da više ne prijavljuju njihova dela za nagradu navodeći da je "izgubila smisao", jer o njoj ne odlučuju kritičari koji sistemski prate savremeni domaći roman već "nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani".

U pismu koje su, između ostalih, potpisali Emir Kusturica, Vladimir Tabašević, Muharem Bazdulj i Dejan Stojiljković navedeno je da je prošlogodišnji uži izbor romana uglavnom predstavljao "tragikomičan pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading