PREDSEDNIK URUČIO ODLIKOVANJA POVODOM VIDOVDANA: Naša istorija je veličanstvena, a naši preci junački uzori! (VIDEO)

Autor:

Vesti

29.06.2021

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće povodom Vidovdana odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić

Ceremonija je organizovana u Palati Srbija.

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića:

- Ponosan sam što danas stojim pred vama, ne samo zbog vidovdanskog priznanja, već i zbog toga što sam sa ljudima koji su uradili mnogo kako na jedinstvu našeg naroda, tako na ugledu naše zemlje, naših građana, našeg društva. Slika naše zemaljske stvarnosti i ideali kojima kao narod stremimo stapaju se u jedno ogledalo. Mnogi kažu Kosovo je njegovo rodno mesto i središnja tačka našeg trajanja. Čak i ako nije sasvim istinito, svakako je jedna od najvažnijih. Sa kosovske osmatračnice vrši se smotra nad celokupnom istorijom našom, od Kosova do danas. Vrše je i Sveti Sava i knez Lazar -rekao je predsednik pa nastavio: 

- Zato je naša istorija veličanstvena, a naši preci junački uzori, kroz sve bitke, od Gazimestana do Košara, dostojni našeg ideala i hrabrosti. Srbija je bila na pravoj strani istorije, upravo zato što Lazareva glava i glave svih naših predaka nisu položene u grob, već u temelje. Zato na današnji dan kada se sve vidi možemo da se pogledamo u oči i kažemo da u našem narodu nema ni mržnje ni predrasuda prema drugima.

RepublikaFoto: printscreen

Vučić je naglasio da nismo posegli i nećemo posezati za bilo čim tuđim, iako smo mnogo toga lošeg od onih kojima smo 1918. doneli slobodu, a 1945. njihove nepojamne zločine nad našim narodom, nad našom decom, gurnuli pod tepih, verujući u budućnost naše bratske budućnosti.

- Vidovdan je čas našeg susreta i sa sobom, prepoznajemo koliko su tradicionalne vrednosti simbol našeg indentiteta. Kada smo imali složenu situaciju u regionu, kada se država Jugoslavija rastrgla, postojali su ljudi i lideri koji su štitili i prava na postojanje i na ime i prezime srpskog čoveka - rekao je Vučić.

- Odličja koja će stajati na grudima laureata svedoci su i svetleći  putokazi večnih vrednosti koje gajimo. Prepoznajemo iskrenu podršku Srbiju dragih prijatelja iz inostranstva, koji nikada nisu učestvovali u klevetanju i napadima na Srbiju.

Vučić je da danas prepoznajemo pregaoce iz različitih oblasti koji su doprineli širenju srpskog identiteta i srpske kulture.

- Neki od njih više nisu među nama, priznanje im dodeljujemo posthumno. Neka im je večna slava i pokoj duši. Posebno u oblasti medicine i kulturi. - rekao je Vučić.

Ceremonija uručenja odlikovanja u Palati Srbija počela je himnom Srbije "Bože pravde", a prisustvuju joj ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Vanja Udovičić, Zlatibor Lončat, Maja Gojković, direktor BIA Bratislav Gašić.

​Među 65 odlikovanih je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kome je uručen Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Milorad Dodik

Obraćanje Dodika

Odlikovan je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za posebne zasluge u unapređenju odnosa Srbije i Republike Srpske.

Ovo doživljavam kao priznanje svim mojim saradnicima, narodu RS, kao priznanje za moju ljubav prema Srbiji, srpskom narodu i RS. Ono što sam činio zajedno sa predsednikom Vučićem. Srbija se promenila, danas je jača, organizovanija, moćnija. Doprinos Vučića stabilizaciji Srbije je nesumnjiv. Drago mi je što se ovo dešava povodom Vidovdana – istakao je Dodik.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Glumac Miki Manojlović dobitnik je ordena Karađorđeve zvezde prvog stepens, a tim peiznanjem posthumno je odlikovan i pozorišni reditelj Bratislav Petković.

Među odlikovanima Karađorđevom zvezdom trećeg stepena su Milanko Šekler, Filmski centar Srbije, Narodno pozorište Priština u Gračanici, Spomen-park "Kragujevački oktobar".

Zlatne medalje za zasluge dobili su muzičar Oliver Mandić, operska pevačica Breda Kalef Simonović, pisac Aleksandar Gatalica, glumica Eva Ras, bivši teniser i teniski trener Radmilo Armenulić.

Među odlikovanima su pripadnici MUP i BIA, zdravstveni radnici.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno je odlikovan muzičar Ðorđe Marjanović, a Zlatnu medaljom za zasluge posthumno su odlikovani kompozitor Sanja Ilić, muzičar Zafir Hafžimanov, glumac Desimir Stanojević, novinar Aleksandar Vasić, modna dizajnerka Božana Jovanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Jovana

29.06.2021 11:53

Potpuno zasluženo, odlikovanja dobili pojedinci, ali i institucije!

Dača

29.06.2021 12:20

Najzaslužniji su dobili odlikovanja povodom Vidovdana

Zeljko

29.06.2021 17:58

Apsolutno zasluženo, odlikovanja idu u prave ruke, i naravno lep gest predsednika Vučića.

Dragan

30.06.2021 02:52

Sva odlikovanja koja je predsednik dodelio su zaslužena.