VUČIĆ STIPENDISTIMA: Morate da budete najbolji deo društva, imate obavezu da brinete o otadžbini! (VIDEO)

Autor:

Vesti

26.06.2021

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanoj dodeli stipendija "Dositeja" najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije.

RepublikaFoto: printscreen/RTS

Svečana dodela održava se u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Program je počeo izvođenjem studentske himne hora "Kolarac".

Pušten je video prikaz kao podsećanje na najveće naučnike Srbe i Srpkinje i njihova prosvetiteljska dela.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić kaže da ja važno da se Fond za mlade talente trudi da bude deo akademskog usavršavanja mladih.

Vi ste najbolji među najboljima, odabrali ste put pomeranja granica. Iza nas je nedelja ponosa, otrgli smo iz zaborava one koje su u svetsku istoriju upisali Srbiju. Ponosimo se vama, želimo da budemo deo vas i da vam pomognemo da slavite ime naše zemlje. Dali smo veći broj stipendija i povećali smo stipendije. Danas vas rekordnih 1.500 čini apsolutnu elitu među studentima. Koliko god ste jaki kao pojedinci, da biste bili uspešni, morate da imate dobar tim - rekao je Vanja Udovičić.

On je studentima poručio da budu neustrašivi.

- Da pomerate granice tamo gde vi smatrate da su one dostojne vas - rekao je Udovičić.

Predsednik Vučić uručio je nagrade najboljima, a oni su: 

Miodrag Popović, Vlajko Stojiljković, Marko Šušnjar, Nikola Jevtović, Marko Kostić, Božidar Stojiljković, Stefan Stojiljković, Andrej Kukuruzar, Uroš Stojiljković, Senija Čipković, Milena Momčilov, Jovana Matejić, Tamara Mikić, Dušan Đorđević, Sava Mitrović...

Vučić se u obraćanju na svečanosti prisetio da je i on pre 30-ak godina postao stipendista Fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, i, kako kaže, iako nije postao ni naučnik, ni umetnik, jednu stvar je razumeo - da oni sada imaju obavezu da budu najbolji deo društva.

Najavio je da će visina stipendije, koja sada iznosi 30.000 dinara, biti veća sledeće godine.

Vučić je rekao da niko ne misli da je država sa 30.000 dinara stipendije previše pomogla, da je “spasila planetu”, niti da su nadležni zgog toga zaslužili ordenje i spomenike, ali je država uradila jednu važnu stvar.

Ne zato što će to vašim roditeljima da olakša ulaganje u vas, jer su oni zaslužni za vaše uspehe, već zato što to stvara obavezu - da, kada dobijete tu potvrdu od države, vidite da država na vas računa, sa više odgovornosti brinete o svojoj zemlji, da se na svakom meštu ponašate najodgovornije”, poručio im je Vučić.

Morate da budete najbolji deo društva, da svojom marljivošću, odgovornošću, radom i posvećenošću uvek pobeđujete.

“I videćete jedno neverovatno pravilo, a to je da će uvek oni koji su najbolji, biti najbolji. Potrebno je da sanjate najveće snove, jer bez njih nema ni velikih dela. Molim da svoju ozbiljnost još unapredite, uvećate, kako biste bili još uspešniji i država imala još više koristi“, rekao je Vučić.

Kazao je da vreme pred nama nije lako.

Vreme u svetu je drugačije od onog u kojem smo živeli, to je vreme u kojem će informatika i robotika dominirati, a ne tradicionalne stavri. To je vreme koje se menja svakog dana. Vi možete to da pratite“, podvukao je on.

Uveren sam da ta mala podrška države može samo da znači da dobro razumete koliko ste važni, značajni, ali i da na to umete da uzvratite, ne što ćete bilo šta lepo da govorite o državi, već je vaša obaveza da naša država bude bolje mesto za život i za buduće generacije“, naglasio je Vučić.

Rekao je da nije nikakva floskula i prazna priča kada se govori o važnosti ulaganja u mlade.

To je, kaže važno, jer će mladi današnjice olakšati budućim generacijama.

„Ima ovde budućih najboljih pravnika, politikolaga, fizičara, hemičara, medicinara. Svi ste vi potrebni. Kao što se već jedan broj vraća u zemlju, molim vas da ostanete“, naglasio je on.

Istakao je da će država gledati da primanja budu veća, i dodao da to zavisi i od njih i njihovih sposobnosti.

Ukazao je da je od Šimona Pereza čuo naučio da zemlje, u kojima se ne razume da deca moraju da uče da rade, budu odgovornija i posvećenija, i da odrasli moraju da uče svakog dana, neće imati budućnost.

„Želim vam da radite i učite, oprostite drugima što ste sebi, da budete dobri ljudi, da brinete o našem društvu i volite Srbiju“, zaključio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Una

26.06.2021 18:23

Naravno da prisustvuje, predsednik i treba da uruci najboljima stipendije.

Maki

26.06.2021 22:21

Dositejeve stipendije su dodeljene najboljim studentima koji su naši budući lekari, naučnici i vrhunski stručnjaci