SVI U REGIONU SE SLAŽU DA JE TO LOŠE! Ana Brnabić: Region uplašen za sporazume zbog Kurtija!

Autor: Republika

Vesti

24.06.2021

18:08

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da bi 2021. godina trebalo da bude jako dobra za regionalnu saradnju, ali da se sve promenilo dolaskom novih privremenih institucija u Prišitni, posebno njihovog premijera Aljbina Kurtija, i upozorila da bi moglo da se desi da 5. jula zbog njega ne budu potpisana četiri važna sporazuma.

Tanjug/Jadranka Ilić
Ana Brnabić

- Umesto da svi ove godine slavimo uspeh regionane saradnje, na žalost s dolaskom novih PIS u Prištini i Aljbina Kurtija, regionalna saradnja dobija drugačiji prizvuk - rekla je Brnabićeva odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanja poslanika Samira Tandira o rezulatima sastanaka koje je imala proteklih nedelja u Antaliji, Beču i Luksembrugu.

Ona je navela da očekuje da bi moglo da se desi da na prvom važnom sastanku 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, četiri sporazuma na kojima se jako dugo radilo, možda ne budu usvojeni, što bi bio jako veliki udarac za regionanu saradnju.

- Ne smatramo samo mi da je to loše, već svi u regionu, i oni koji su priznali Kosovo i oni koji nisu. Svi smatraju da je to loše za regon i regionalnu saradnju - rekla je Brnabićeva.

Podsećajući da je ove godine najkonkretniji regionalni sporazum onaj o ukidanju rominga, da je to veliki regionalni uspeh, dodala je da od dolaska na vlast u Prištini Kurtija više nema nikakvih deklaracija, ne postoje sporazumi, jer on ništa ne prihvata, ako se ne pojavljuje Republika Kosova.

Dodala je da Srbija nije usamljena u oceni da su takvi stavovi Kurtija neprihvatljivi, već to smatra i BiH koja ne priznanje Kosovo ali i Moldavija u okviru CEFTA sporazuma.

Dodala je da Srbija nastavlja s velikim brojem regionalnih projekata, kao što su autoput Beograd-Sarajevo u oba pravca, železnički koridor 10, kompletna modernizacija do Severne Makedonije, da u septembru počinje autoput Mira Niš - luka Drač.

Srbija je, kako je dodala, poziciju u kojoj je niko ne uslovljava izvojevala teškom mukom, odgovornom i hrabrom politikom.

Brnabić je rekla da se nada da će regionalna saradnja među ostalim zemljama Zapadnog Balkana nastaviti.

Komentari (0)

Loading