POTPISAN UGOVOR SA NAŠOM ZEMLJOM: Austrijski penzioneri od sad mogu na rehabilitaciju u Banju Koviljaču!

Autor:

Vesti

22.06.2021

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Austrijski osiguranici, odnosno korisnici prava na penziju u toj zemlji, od sada će moći preko osiguranja da koriste medicinsku rehabilitaciju u Banji Koviljači, predviđeno je ugovorom između Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije (PVA).

Foto: Ministarstvo zdravlja

Taj ugovor danas su u Palati Srbija potpisali v.d. direktora Banje Koviljače Aleksandar Jokić i generalni direktor PVA Vinfrid Pingera, u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, te dvojice ambasadora Nikolausa Luterotija i Nebojše Rodića.

Ministar Lončar je istakao značaj tog ugovora jer je Srbija, kako kaže, prva zemlja van EU sa kojom Austrija potpisuje tu vrstu ugovora i saradnju.

- Pripreme su trajale pet godina, projekat je započet 2017. godine, a do potpisivanja se došlo zahvaljujući kvalitetu rada Banje Koviljače - poručio je Lončar.

Posle brojnih sastanaka, austrijska strana je nakon obavljene ekspertske posete rehabilitacionim centrima u Srbiji koji su bili kandidati, ocenila da Banja Koviljača ispunjava sve uslove i medicinske standarde za realizaciju saradnje.

V. d. direktora te specijalne bolnice Aleksandar Jokić, kaže da je za Banju Koviljaču čast da potpiše ugovor sa državom kao što je Austrija.

- Na nama je sada velika odgovornost da ispunimo sve što smo potpisali. Mi obećavamo da ćemo dati sve od sebe i da ćemo i dalje raditi na podizanju kvaliteta - kazao je Jokić.

Prvi put se dešava da jedan rehabilitacioni centar u Srbiji potpisuje ugovor sa inostranim državnim penzijskim fondom, ukazala je resorna ministarka Kisić Tepavčević.

- Potpisivanje ovakvog ugovora nam otvara put za razvoj medicinskih rehabilitacionih centara u našoj zemlji, koja je bogata termalnim vodama, te ima sve preduslove za to - rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da Srbija i Austrija već imaju bilateralne odnose kada je reč o socijalnoj saradnji, te da dve zemlje već imaju potpisan ugovor o socijalnoj saradnji koji a da sve dužnosti, prema rečima ministarke, obe strane ispunjavaju.

Generalni direktor PVA rekao je da ga raduje što je potpisivanjem sporazuma u Srbiji doprineo daljem jačanju odlične bilateralne saradnje dve zemlje.

- Raduje me što mogu da stavim potpis ispod sporazuma na kojem smo radili godinama, i to je samo još jedan vrhunac u našoj dobroj saradnji - objasnio je Pingera.

On je istakao da je Srbija izabrana pre svega što u Austriji živi veliki broj građana srpskog porekla, koji čine drugu najveću grupu osiguranika stranog porekla, posle Nemaca.

- Imamo intenzivne odnose sa Srbijom poslednjih decenije i raduje me što po prvi put pokušavamo nešto novo, a to je rehabilitacija na maternjem jeziku - rekao je on.

Pingera kaže da je ustanovljeno da je osiguranicima stranog porekla često nepoznavanje dobro jezika prepreka za korišćenje medicinskih usluga, a rehabilitacija je medicinska usluga na najvišem nivou.

- Zbog toga smo se odlučili da sa partnerom u Srbiji, a uveren sam da je Banja Koviljača jedna od najbojih koje smo mogli naći, uđemo u sporazumni odnos kako bi ponudili rehabilitaciju na srpskom jeziku - objasnio je on.

Komentari (0)

Loading