Misija Takuba: SRPSKI SPECIJALCI U AFRICI!

Autor: Republika

Vesti

21.06.2021

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski specijalci biće angažovani u Africi u misiji Takuba gde elitne jedinice više članica EU predvođenih Francuskom obučavaju oružane snage Malija. Interes Beograda za buduće ućešće ukazuje na vidljivo jačanje veza sa vodećim silama EU i preuzimanje odgovornosti za bezbednosne zadatke.

RepublikaFoto: printskrin/Jutjub
Namenske snage Takuba okupljanju specijalne snage više evropskih zemalja

Uključivanje Srbije u namenske snage Takuba (Task Force Takuba) prepoznaje se kao važno. U prilog tome govori saznanje Balkanske bezbednosne mreže da je reč o kontingentu koji će imati više desetina ljudi, možda i do 80. To je značajan udeo participacije u misiji koja momentalno broji oko 600 evropskih specijalaca.

Srbija bi se tako priključila Francuskoj, Švedskoj, Češkoj i Estoniji koje već imaju snage u Takubi kao i Grčkoj, Italiji i Rumuniji koje su odlučile da se vojno angažuju u toj misiji.

Takuba je nova evropska vojna misija u Sahelu, velikom prostranstvu južno od Sahare koga čine tzv. zemlje G5 Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger. Reč je o vrlo osetljivoj temi za bezbednosne interese EU jer je taj deo Afrike izložen snažnom pritisku islamskih ekstremista, šverca ljudi, oružja i narkotika.

Glasine o namerama da se srpski kontingent angažuje u Africi potvrđene su učešćem Srbije na video konferencijskom ministarskom sastanku 7. aprila o misiji Takuba.

Potom je 10. juna francuski načelnik Generalštaba general Fransoa Lekoantr razgovarao o Takubi u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem.

Da Srbija ima širu međunarodnu podršku za angažman u Takubi ukazuje i nedavni intervju za Balkansku bezbednosnu mrežu šefa američke Kancelarije za odbrambenu saradnju u Beogradu koji je rekao da SAD rade na podršci za angažovanje srpskih specijalaca u Africi.

RepublikaFoto: printskrin/Jutjub

Afrička misija u kontekstu Srbije simboliše sve snažniju vojnu saradnju Beograda i Pariza.

Od 2019. sa odbrambenom industrijom te zemlje ugovorene su nabavke sofisticiranih sredstava: lakih prenosnih raketnih sistema PVO Mistral 3+, navigacijskih uređaja i senzora za domaća samohodna artiljerijska oruđa Nora-B52 i za hibridni sistem PVO Pasars 16. Borbena vozila Lazar 3 i Miloš izrađuju sa sa nezavisnim oslanjanjem proizvedenih u Francuskoj. Predsednik Vučić početkom marta najavio je nove velike nabavke iz Francuske.

Namenske snage Takuba svojevrstan su nastavak osmogodišnje operacije Barkan (Operation Barkhane) koji broji 5.100 vojnika. Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je 10. juna da će ta operacija biti zamenjena misijom sa više stotina specijaliaca.

Takuba sada broji 600 ljudi, uglavnom specijalnih snaga.Polovinu čine vojnici iz Francuske, 150 su Šveđani a ostatak su Estonci i Česi.

Takubin međunarodni štab nalazi se u mestu Menaka na severu Malija, ima francusko-češku i francusko-estonsku jedinicu, švedsku jedinicu za brzo reagovanje, kao i francusku zaduženu za zaštitu infrastrukture i snaga.

Nekoliko članica NATO/EU namerava da se pridruži misiji uključujući Grčku, Italiju i Dansku, za početak sa štabnim oficirima, a kasnije sa većim kontingentima. Rumunija je u junu odlučila da se priključi Takubi sa oko 50 vojnih specijalaca.

NATO se takođe uključio u podršku Takubi. U ugovoru potpisanom ovog meseca sa Francuskom je dogovoreno pružanje obimne logističke podrške evropskim namenskim snagama. Na severu Malija su i pripadnici američke vojske, ali oni nisu deo Takube.

Primarni zadatak misije Takuba je obuka izviđačkih i interventnih jedinica Malija. Ideja nije nova jer je 2013. pokrenuta misija EUTM-Mali sa zadatkom da vodi obuku, školovanje i savetovanje za potrebe odbrane Malija.

Srbija od decembra 2014. učestvuje u toj misiji sa tročlanim sanitetskim timom. Francuzi kritikuju EUTM-Mali jer nije pokazala potrebne rezulltate i zato su pokrenuli Takubu kao misiju okrenutu praktičnim problemima obuke udarnih protivpobunjeničkih jedinica.

Potrebu za međunarodnim vojnim prisustvom ilustruje kontinuirano nasilje ekstremista u Sahelu. Samo u prvoj nedelji juna u Burkini Faso teroristi su ubili preko 160 ljudi. Taktika islamista su brzi prepadi koje obično izvode pikapovima kojima se kreću velikim slabo naseljenim prostranstvima između Malija, Burkine Faso i Nigera.

Frankofonske zemlje G5 dobile su podršku Francuske i SAD. Posebno od interesa je Mali gde su Francuzi vojno prisutni od januara 2013. godine i trudili su se da pridobiju saveznike.

Članice EU uglavnom nisu bili zainteresovne, ali prilike su se promenili i uvažava se visoki rizik krize i 12. juna 2020. formirana je internacionalna koalicija.

Francuzi su incirali misiju Takuba nazvanu po tuareškom maču. Negativni razvoj prilika u Sahelu sada je teret za Francusku jer je 24. maja srušena profrancuska vlada i nove vlasti nisu po volji zvaničnom Parizu.

Francuski predsednik Emanuel Makron 10. juna najavio je da će smanjiti vojno prisustvo u Maliju sa sadašnjih 5.100 ljudi na nekoliko stotina u novoj misiji Takuba.

Želimo garancije da vlasti neće pregovarati sa ekstremistima. Ne možemo da podnesemo dvosmislenost. Ne možemo da provodima zajedničke operacija sa vlastima koje odluče da razgovaraju sa grupama koje pucaju na naše mladiće“ rekao je Makron 10. juna, prenosi balkansec.net.

Trenutno su prekinute aktivnosti i u misiji Takuba i čeka se na razvoj prilika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading