DAČIĆ: Za nastavak dijaloga određeno nekoliko termina, na predsedniku je da informiše poslanike

Autor:

Vesti

05.06.2021

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je razgovarao s predsednikom Aleksandrom Vučićem o tome da šef države informiše poslanike o dijalogu Beograda i Prištine i dodao da će forma i datum sednice tek biti definisani.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Ivica Dačić

- Danas i sutra ćemo videti oko zakazivanja sednice Narodne skupštine u narednim danima u vezi sa KiM. Već je određeno nekoliko termina za nastavak dijaloga (Beograda i Prištine) i da nas nakon toga predsednik informiše o svemu tome, da damo podršku njegovoj politici i pregovorima - rekao je Dačić na TV Pink.

On je kazao i da će se o ustavnim promenama razgovarati u parlamentu 7. juna i da očekuje da će skupština dvotrećinskom većinom usvojiti predlog promena, odnosno da će prihvatiti inicijativu u načelu, a onda će u narednim mesecima biti definisani amandmani.

Predsednik parlamenta je još jednom podvukao da se promene isključivo tiču načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

- Ne tiče se drugih tema, kao sto su stalno najavljivali da ćemo mi nešto na brzinu da promenimo Ustav, pa da izbacimo iz preambule KiM. To su gluposti onih koji to pričaju, ne samo da su zlonamerni nego ne znaju kako funkcioniše skupština i šta piše u Ustavu i zakonima - rekao je Dačić.

On se osvrnuo i na svoju posetu Rusiji tokom koje se sastao i s ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, koji ga je informisao i o budućem sastanku predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Lavrov je naveo da će Bajden pre dolaska na razgovore sa Putinom razgovarati u Briselu sa evropskim partnerima i iz NATO-a, te da predsednik SAD želi da dođe na razgovore sa Putinom sa određenom vrstom podrške koji bi mu dali sastanci u Briselu.

Dačić je podsetio da tada u Brisel dolaze i Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti zbog dijaloga Beograda i Prištine i ocenio da je moguće da se tu malo "kondenzuje" taj pritisak koji bi se vršio pre svega na Srbiju.

Predsednik Skupštine Srbije je kazao i da mu je slovački ministar spoljnih poslova preneo da se na pet zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo vrši pritisak koji se argumetnuje time ako Kosovo napravi određeni iskorak da moraju i tih pet zemalja da naprave iskorak.

Dacičh je u tom smislu izrazio i nadu da Grčka koja je podigla nivo odnosa sa Prištinom neće ići korak dalje i da prizna takozvanu nezavisnost Kosova.

Krivokapić će potpisati Temeljni ugovor sa SPC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je rekao da misli da će crnogorski premijer Zdravko Krivokapić potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ budući da nema izbora i jer je to narodna volja.

- Oni su pobedili na izborima, zahvaljujući tome što su to obećali i SPC i građanima Crne Gore, da će prekinuti diksirminatorski odnos države prema SPC - rekao je Dačić.

On je podsjetio da država Crna Gora samo sa SPC nije potpisala ugovor kakav ima sa ostalim verskim zajednicama u toj zemlji.

RepublikaFoto: youtube.com/Univerzitet Crne Gore
Zdravko Krivokapić

On kaže da je Srbija nakon izbora novog rukovodstva u Crnoj Gori očekivala diskontinuitet od politike Mila Đukanovića, koja nije bila u skladu sa crnogorskim interesima.

- Crnogorski, narodni, državni interes nije suprotstavljen sprskim interesima. Namerno se stvara atmosfera da je Srbija neka pretnja Crnoj Gori. Koja i kava je to Srbija pretnja Crnoj Gori? Nema nikakve pretnje - naglasio je Dačić.

On je napomenuo da su Srbi i Crnogorci uvijek bili zajedno i istakao da je svako ko radi protiv tog zajedništva - neprijatelj i Srba i Crnogoraca.

- Mi smo svi iz jednog plemena, odnosno svi smo potekli i potičemo i živimo u okruženju gde do pre neku godinu niko nije postavljao pitanje ko se kako izjašnjava - rekao je Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading