SRBIJA DOBIJA SEVER KOSOVA, A SPC POSEBNU ZAŠTITU? Javnost uzburkao novi non-pejper, koji je objavio portal ALBANIJAN POST

Autor: Republika

Vesti

23.05.2021

13:58

Najnoviji non-pejper objavio je albanski sajt "Albanijan post", a iza njega navodno stoje Francuska i Nemačka koje za cilj imaju pomirenje Beograda i Prištine.

Tanjug/AP
Srpski deo Kosovske Mitrovice  

Portal "Albanijan post" objavio je najnoviji u nizu "non pejper" koji govori o sadržaju prvog sastanka presednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a u kom se u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije za sever Kosova sa proširenom samoupravom i sa sopstvenim institucijama, kao i posebna zaštita za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)

Sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija bi, prema navodima tog medija, trebalo da bude održan u Parizu u junu, navodi Sputnjik. 

- U dokumentu je precizirano ne samo vreme sastanka, nego i teme i ciljevi nove runde pregovora, koji je projektovan kao završnica koja bi trebalo da traje do februara 2022. Sve bi trebalo da se konkretizuje do konačnog sporazuma u ograničenim vremenskim okvirima od oko godinu dana - navodi se u tekstu objavljenom na "Albanijan postu", što je preneo i portal "Kosovo onlajn".

Navodno iza svega stoji inicijativa Nemačke i Francuske, koja za cilj ima "normalizaciju odnosa Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU, visokog predstavnika Žozefa Borelja i Miroslava Lajčaka".

U dokumentu se još navodi i to da se se čitav plan sprovodi uz podršku EU i SAD.

- Obe strane se slažu u vezi sa uspostavljanjem Autonomnog okruga Severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu, koja ima pravo da usvaja zakonodavstvo u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi i evropskoj saradnji u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom o lokalnoj samoupravi - navodi se u jednoj od glavnih tačaka.

Kako je istaknuto, autonomni okrug severnog Kosova obuhvatiće teritorije grada Zvečana i njegovih 35 sela, Leposavića i 72 sela, Severne Mitrovice i obližnjih katastarskih zona, kao i Zubin Potok i 63 okolna sela. Taj autonomni okrug "imaće guvernera koji predstavlja Vladu Kosova, Skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okruga, Vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropske unije“.

Druga tačka predviđena navodnim nemačko-francuskim dokumentom je status srpskih crkava.

- Srpska pravoslavna crkva biće priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status - navodi se u dokumentu.

Takođe je precizirano da Crkvu i njenu unutrašnju organizaciju treba priznati kao samoupravnu organizaciju političkog i ustavnog sistema Kosova, a vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status.

- Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, koji bi trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji - istaknuto je u "non pejperu", ali i naglašeno kako je potrebno da se Srbija složi sa kosovskom prijavom za članstvo u međunarodnim institucijama.

- Srbija i Kosovo bi nastavili sa idejom da nijedna od njih ne može predstavljati drugu državu na međunarodnom planu ili delovati u ime druge države - navedeno je u dokumentu i predviđeno da će i Srbija i Kosovo poštovati suverenitet na svojim teritorijama.

Potpisivanje ovog dokumenta značilo bi promenu ustava i u Prištini i u Beogradu, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Albanski medij ukazuje i na neke druge tačke koje bi se primenjivale nakon postizanja ovog sporazuma.

- Obe strane će razmeniti stalne misije. Oni će biti osnovani u odgovarajućem sedištu svojih vlada. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misije biće rešavana u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima. Obe strane će uspostaviti Savet za uzajamno prijateljstvo koji će svake godine sazivati vlade obe države kako bi se osigurala primena sporazuma koji je pravno obavezujući i promovisala bilateralna saradnja u svim oblastima od interesa - rečeno je još u dokumentu.

 

Komentari (2)

Loading
Hrvoje

23.05.2021 23:32

Albanci bi trebali da posteno predloze podjelu Kosova po polovicu teritorija. Srbi vjerovatno ni to ne bi prihvatili.

Vesna

24.05.2021 00:17

A da Francuska prizna Korziku kao drzavu i Nemacka da saskim Srbima drzavicu pa da onda pricaju dalje. Ne mogu oni poklanjati nase niti nam garantovati da bi ispostovali ako bi sve to potpisali. Neka se naj pre do kraja ispuni do sada potpisano pa potom o tom. Ni magarac dva puta ne ide na led.