SPREMITE SE ZA NAGLO ZAHLAĐENJE! Od srede promena vremena! POZNATO I ŠTA NAS ČEKA OVOG LETA!

Autor: Republika

Vesti

23.05.2021

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Gotovo čitav maj obeležilo je promenljivo i nestabilno vreme sa kišama, pljuskovima, grmljavinama, a sada sve zanima šta nas čeka do kraja meseca i šta su najave za jun i leto.

Foto: youtube.com/Happy Tv

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je pred nama pravi letnji dan, sunčan i sa temperaturama u skladu sa kalendarom, konačno!

- Danas će živa u termometru ići i preko 25 stepeni, ali krajem dana oslabljeni hladni front sa severozapada doneće manje kratkotrajno osveženje u vidu severozapadnog vetra. Slabe kiše može biti samo sporadično u Vojvodini, ali tokom noći sledi stabilizacija – kaže Đurić.

U ponedeljak i utorak opet nas očekuje lepo, letnje vreme. U utorak će ponegde temperature biti više i od 30 stepeni.

Međutim, u sredu se očekuje pad temperature za 10 stepeni, sporadično je moguća i kiša ali, tvrdi meteorolog, kišni talas je iza nas, tako da se pljuskovi od pre nekoliko dana neće ponoviti barem u narednih sedam dana.

- Ovaj hladniji talas neće trajati dugo i temperature će se ubrzo vratiti na kalendarske i umerene za ovo doba godine – kaže Đurić.

Vremenska prognoza za leto

Kada je reč o prognozi za leto, na njegovom početku može se očekivati promenljivo vreme, ali znatno toplije, sa temperaturama do 25-30 stepeni. Nakon toplih dana, usledili bi pljuskovi i grmljavina.

- Tada će problem biti povećana vlažnost vazduha, sparina, a to je baš neugodno i mnogima padne teže nego vrućine u julu i avgustu – kaže meteorolog.

Kako leto bude odmicalo, uslediće duža stabilizacija sa tropskim talasima i temperaturama oko 30 stepeni, što je oko proseka za ovo podneblje.

- Tropski talasi su uobičajeni i tada su temperature oko 35 stepeni. U Srbiji će takvih dana biti od pet do 15. Srećom, prethodnih godina nije bilo ozbiljnijih ekstremnih temperatura, preko 38 stepeni, a ne treba ih očekivati ni ove godine – rekao je Đurić na Pinku.

 

 

Komentari (0)

Loading