(VIDEO) VUČIĆ U DIMITROVGRADU: Ove godine ćemo imati najveći rast u odnosu na evropske zemlje!

Autor:

Vesti

23.05.2021

10:50 >> 10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Dimitrovgradu sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije je rekao da je pitanje o imenima na -ov i -ev  rešen i da je sve dozvoljeno, te da je potrebno samo otići i promeniti podatke u matičnoj službi.

- Da li neko želi da menja imena ulica bugarskih heroja, nema ne pada na pamet, nemamo tu vrstu ostrašćenosti. Ovo nije najsiromašniji kraj, imam mnogo siromašnijih krajeva. Ima ih u bar tri okruga u Srbiji - rekao je Vučić.

Podestio je da je Srbija imala dobar rast, najbolji uz Litvaniju prošle godine.

- Mali smo, ali napredujemo brže od zemalja EU. Ove godine ćemo imati najveći rast u odnosu na evropske zemlje - istakao je Vučić.

- Koliko god se neko trudio, pa i u Bugarskoj da napravi neku vrstu tenzije, od nas ćete dobiti prijateljski odgovor, jer smatramo da ste bratski narod. Od predsednika Srbije ništa loše niste čuli. Nastavićemo da razvijamo dobre odnose - istakao je Vučić.

- Hvala što ste me ugostili u Srbiji, mi već godinama sarađujemo sa Srbijom i predsednikom Vučićem. Imamo veoma dobre susedske odnose i zajedno ćemo raditi na poboljšanju našeg zajedničkog evropskog puta, to nam je zajednički cilj. Danas smo se okupili zbog veoma važnog događaja, a to je otkrivanje spomenika za koji smo predsednik Vučić i ja pre tri godine postavili kamen temeljac. To je veoma važno, ne samo zato što pokazuje našu istorijsku bliskost, već i naše ambicije da imamo još dublje prijateljstvo. Robna razmena je u porastu, jeste imala pad tokom prošle godine, ali i taj pad će se sanirati i krenuće napred sve. Veoma je važno što je Srbija završila auto-put do Bugarske, nadamo se da ćemo i mi za godinu dana, do dve godine završiti našu deonicu puta - rekao je Radev. 

- Današnji sastanak je bio važan. Ostvareno mnogo za bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji - rekao je.

- Zadovoljan sam našim bilateralnim odnosima. Razmena mora da bude još veća. Odnosi Srbije i Bugarske su zaista dobri. Gajimo prijateljstvo prema Bugarskoj i narodu. Razgovarali smo danas. Dogovorili smo da zajednički pronađemo investitore i da omogućimo ljudima da rade - rekao je predsednik. 

- Uvek mogu da računaju na prijateljski odnos, mi ne vidimo nikakve probleme koji bi nas razdvajali. Pripadnici bugraske manjine u Srbiji treba da budu most prijateljstva - rekao je Vučić.

Govoreći o rekonstrukciji pruge Niš - Dimitrovgrad, on je istakao da to znači dodatno pribilžavanje građana Bugarske i Srbije.

- Izgradili smo auto-put do granice sa Bugarskom, vršimo rekonsturkciju pruge i to će početkom sledeće godine krenuti radovi za Niš, Dimitrovgrad, 270 miliona evra. Radimo prugu od Beograda do Niša to će biti brza pruga i građane ćemo dodatno približiti sa Beogradom. Gradimo interkonektor između Bugarske i Srbije. Sve što radimo je uvek dobro došlo - rekao je on. 

- Za nas je svaka nova ideja dobrodošla. Što se nas tiče Bugarskoj i bugarskom bratskom narodu želimo sve najbolje, ne vidimo nikakve probleme u našem odnosu. Hvala Bugarskoj na podršci evropskim integracijama.

- Mi smo braća i tako će i ostati. Hvala bugarskom predsedniku što je došao i hvala što nas podržava. Nema problema između nas, mi smo bratski narodi i radićemo na tome i dalje - rekao je predsednik Srbije. 

- Bugari koji žive u Srbiji mogu da računaju na otvorene ruke države prema njima, a bugarska manjina u Srbiji treba da bude most prijateljstva između dve zemlje - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov gost, predsednik Bugarske Rumen Radev, sastali su se danas u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.

Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.

U opštinama Dimitrovgrad i Bosilegrad bugarski jezik je u službenoj upotrebi, a Srbija je priznala i štiti bugarski jezik u skladu sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima na tom području.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
lak

23.05.2021 10:56

Dobar polozaj Bugarske nacionalne manjine bice pomer na jos veci nivo.

Jelena

23.05.2021 10:59

Predsednici Radev i Vučić sastali su se u Dimitrovgradu i biće ovo još jedan koristan dijalog za obe strane.

lak

23.05.2021 11:01

Srbija je lider u Evropi po privrednom rastu.

Marija

23.05.2021 11:24

Hvala Bugarskoj na podrsci evropskim integracijama.Nasi odnosi ce u buducnosti biti jos cvrsci i nasa saradnja ce dostici vrhunac.