Elitna RUSKA vojna jedinica na vežbi sa NAŠIM SPECIJALCIMA: Putinovi KOMANDOSI brane SRBIJU od NATO!

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

21.05.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je u Srbiju Specnaz, najelitniju jedinicu specijalaca, kao odgovor na NATO vežbe koje se održavaju u okruženju naše zemlje "Branilac Evrope 21" i "Nepokolebljivi branilac 21".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Putinovi superratnici u Deliblatskoj peščari do 25. maja će vežbati zajedno sa specijalcima Vojske Srbije u akciji simboličnog naziva koji treba da parira planovima Alijanse - "Zajednički odgovor 2021", a domaćin im je naša 72. brigada, koju predvodi general Miroslav Talijan. Zanimljivo je da ova ruska jedinica u Srbiju dolazi prvi put posle 22 godine i desanta na prištinski Aerodrom "Slatina", kada su pretekli NATO snage.

Jasmina Andrić, stručnjak za bezbednost, rukovodilac obuka u Istraživačkom centru za odbranu i bezbednost, kaže da je ova vežba iznenadila javnost u Srbiji jer je čuvana u tajnosti, ali da je sve oduševilo što naša vojska sarađuje s takvim elitnim jedinicama.

- Naša vojska može mnogo toga da nauči od ovakvih jedinica, ovo je samo uvertira u neku buduću saradnju po pitanju i vežbi i nekih novih tehnologija jer je ova jedinica i namenjena za izvođenje brzih i preciznih dejstava i služi kao prevencija različitih hibridnih pretnji poput terorizma, sajber napada i psihološko-propagandnih dejstava - ističe Andrićeva.

Naša sagovornica prisetila se ovacija zbog dolaska Specnaz na Aerodrom "Slatina" i njihove pomoći na Kosovu i smatra da ćemo se i ubuduće oslanjati na oružane snage bratske zemlje.

- Mi se dosta oslanjamo na Rusiju što se tiče vojne saradnje, ujedno predstavljamo rupu u NATO kišobranu, koji prokišnjava na ovom prostoru. Pošto je stav našeg rukovodstva da ne želimo da budemo članica Alijanse, saradnja s bratskom Rusijom je najbolje rešenje - zaključuje Andrićeva.

DETALJI VEŽBE

- učestvuje 200 Rusa i njihovih 11 jedinica borbene tehnike

- uvežbava se desant korišćenjem nove vrste padobrana samostrel

- cilj blokada i uništenje ilegalnih formacija

- vršiće se obuka i gađanje iz lakog pešadijskog naoružanja, kao i prilaz neprijatelju

Vlade Radulović, vojno-politički analitičar, kaže da, kada se govori o Specnaz, misli se na zajedničke jedinice vojske, policije i jedinica za specijalne operacije koje postoje u okviru tajnih službi u Rusiji.

- Reč je o elitnim jedinicama koje obavljaju širok spektar zadataka, kako na bojnom na polju, u direktnom sukobu s neprijateljem tako i duboko na neprijateljskoj teritoriji, ali i različite segmente obaveštajnog rada - navodi Radulović.

Naš sagovornik ističe da Specnaz dejstvuje kako u mirovnim uslovima tako i u ratnim i da ova elitna jedinica okuplja samo najizdržljivije i najbolje vojnike.

- Pripadnici Specnaz prolaze posebne obuke u rigoroznim uslovima fizičke izdržljivosti i u rigoroznim klimatskim uslovima i kada bi neko sa strane gledao njihove treninge, neki laik, pomislio bi da deluju zastrašujuće i potencijalno smrtonosno, ali su zato oni jedni od najboljih na svetu - naglašava vojnopolitički analitičar.

LICEMERJE BIVŠEG GENERALNOG SEKRETARA NATO HAVIJERA SOLANE

Nekadašnji generalni sekretar NATO i jedan od najžešćih zagovornika bombardovanja Srbije Havijer Solana, povodom 15. godišnjice od otcepljenja Crne Gore, setio se da bi u regionu trebalo da vlada mir. On je, takođe, pozvao nove vlasti u Podgorici da se, kako je rekao, ne vraćaju u prošlost.

- Molim sve građane Crne Gore, kao prijatelj, da budu vrlo oprezni. Bilo bi tužno kad ne biste mogli održati solidarnost među sobom i slaviti svoju zajedničku prošlost. Dakle, molim vas, nemojte poništavati napore koji su već uloženi i pokušajte nastaviti s idejom koju ste imali, a to je bila Evropska unija - rekao je Solana.

Komentarišući promenu vlasti u Crnoj Gori, Solana kaže da bi se moglo reći da su "ovo manifestacije poteškoća i problema na Balkanu".

- Kada jedna zemlja ostvari svoj san ili barem san većine u toj zemlji, a situacija nije dovoljno čvrsta da se demokratski održi ta linija - to nije dobra vest. Govoreći kao građanin Evropske unije, nisam baš srećan. Ne vidim da se takve stvari događaju u starijim članicama EU - naveo je.

Na pitanje da li vidi opasnost po crnogorsku nezavisnost od takozvanog srpskog sveta, za koji je novinar Vijesti rekao da je drugo ime za veliku Srbiju, Solana je odgovorio:

- Nadam se da ne. Sa Srbijom morate pametno da se nosite. Opet, Balkan je Balkan. Komšije će zauvek biti komšije, geografija se neće menjati - geografija Balkana je geografija Balkana. Političke podele mogu biti različite, ali ljudi su isti i žive zajedno jedni pored drugih. Ako nađete način da živite u miru - zadržite ga - savetuje Solana.

Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ, Solanino obraćanje ocenjuje kao licemerno.

- On je bio jedan od likvidatora Jugoslavije, koji je pritisnuo dugme za agresiju. Upravo je on rušio suživot između naroda i religija za koji se sada navodno zalaže. Solana je direktno bio angažovan na uništenju državne zajednice i greška tadašnje vlasti je što je uopšte dozvolila da da kroči na naše tle i još da arbitrira u odnosima Srbije i Crne Gore. Trebalo bi da traži oproštaj kao što je uradio predsednik Češke, ali to njemu nije ni na kraj pameti jer je dosledan u negativnoj politici prema srpskom faktoru - kaže Jovanović za Srpski telegraf.

"Eh, da smo to 1999..."

Glavna i odgovorna urednica televizije RT i Sputnjika Margarita Simonjan je povodom vežbe izjavila da bi bilo dobro da se ovo dešavalo 1999, aludirajući na rusko zauzimanje Kosova. Ona je na Telegram nalogu kratko napisala: "Eh, da smo to 1999...", komentarišući vest koja je objavljena na RIA novosti o vežbi "Zajednički odgovor 2021".

ŠTA JE SPECNAZ

- elitna jedinica pod komandom Ruske glavne obaveštajne uprave (GRU)

- broje između 15.000 i 17.000 pripadnika

- goloruki prolaze treninge borbe s psima i pacovima

- skaču s mosta pod punom opremom

- moraju da pretrče tri kilometra za 12 minuta, pet kilometara za 26 minuta i 100 metara za 13 sekundi

- obučeni za izvršavanje misija na stranoj teritoriji

- obučeni za otkrivanje i uništavanje mesta lansiranja projektila

- obučeni za sabotažu i atentate

- najbolji u svetu u borbi prsa u prsa

Od najveće zastave ostali samo dronjci

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak pocepane crnogorske zastave koja je uoči obeležavanja Dana nezavisnosti u toj zemlji najavljivana kao najveća do sada.

Zastava površine 5.000 kvadratnih metara i težine 700 kilograma je trebalo da bude podignuta prilikom glavne ceremonije u petak u 18 časova na Cetinju.

Najveću crnogorsku zastavu na svetu, kako je bila najavljivana, napravila je firma "Laser" iz Ljubuškog, inače čuvenog ustaškog gnezda tokom Drugog svetskog rata u Hercegovini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading