SRBIJA JE SPREMNA ZA DIJALOG! Vučić: Zamrznuti konflikt NIJE DOBAR jer ga na svakih pet godina neko ODMRZNE!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.05.2021

08:52 >> 09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa, te istakao da je i slovenačkom kolegi preneo pozicije Srbije po pitanju KiM, te stav da se to pitanje mora rešiti kompromisom, kroz dijalog, jer zamrznuti konfllik nikada nije dobro rešenje, što se i danas veoma dobro vidi na primerima eskalacije takvih konflikata.

RepublikaFoto: Tanjug/TANJA VALIČ
Borut Pahor i Aleksandar Vučić

Vučić je novinarima posle sastanka rekao da su ključna tema razgovora bili regionalni procesi, pre svega predstojeći Samit "Brdo - Brioni", te da su pored regionalnih pitanja, razgovarali i o evropskim intehracijama Srbije i o bilateralnim odnosima.

- Slovenija od jula predsedava EU i za nas je važna podrška Slovenije na našem EU putu - rekao je Vučić.

On je naveo da se najviše razgovaralo o regionalnim pitanjima, te da je Pahora upoznao sa pozicijama i stavovima Srbije po pitanju KiM i celog regiona.

- Verujem da je naša pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, na čvrstim pravnim temeljima. Naša pozicija nije laka, jasno je da po pitanju KiM imamo drugačije stavove, kao i 22 države članice - rekao je Vučić.

On je poručio da se Srbija zalaže i želi da vodi dijalog sa Prištinom, pod okriljem Brisela.

- Bili smo spremni u maju, u junu, uvek smo spremni, jer zamrznut konflikt nije dobar. Vidite kako se završi, na svakih pet godina neko ga odmrzne. To nama ne treba, da ostavimo konflikt budućim generacijama, već da napravimo nekakav kompromis - rekao je Vučić.

To je, istakao je, politika Srbije.

- A, da li ćemo uspeti ne mogu da garantujem, jer je za tango potrebno dvoje. Videćemo šta misli druga strana i da li su spremni za dijalog - rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je za Srbiju uvek važna uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana i da se smo se rado odazivali na pozive na Samit.

- Za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, Srbija ima ne samo dobar, već u evropskim okrivima odličan ekonomski napredak, visoku stipu rasta i od presudnog je značaja da se posvetimo ekonomskim i rerofrmama u oblasti vladavine prava - rekao je Vučić.

Dodao je i da se očekuje šesta zajednička sednica dve vlade.

- Imamo dobre razgovore i dijalog o položaju Slovenaca u Srbiji i Srba u Sloveniji. Verujem da ćemo nastaviti dijalog - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Lile

14.05.2021 09:51

Dobra ekonomska politika donela je osetne rezultate

Minja

14.05.2021 09:52

Zamrznuti odnosi nikom dobro nisu doneli, zato je vazno da razgovara otvoreno o svim temama, a i od jula ce Slovenija predsedavati EU.

Mara

14.05.2021 09:57

Mladi ce sve manje napustati Srbiju.

Mara

14.05.2021 09:58

Srbija svaki dan ide ka boljoj buducnosti. Bravo!