OKO 1.000 BOGATAŠA NA UDARU PORESKE UPRAVE! Proveraju se sportisti, estradnjaci i političari!

Autor: Republika

Vesti

14.05.2021

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogatašima koji su nelegalno stekli imetak poreznici će uskoro zakucati na vrata.

Na udaru će se naći biznismeni, estradne ličnosti, političari, sportisti, ali i obični građani. U Poreskoj upravi, koja je zadužena za primenu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, trenutno se obrađuju podaci o imovini više od 1.000 ljudi.

U okviru Registra rizika, na osnovu kojih Odeljenje za rizike obavlja analizu, jasno su definisani kriterijumi po kojima se određuje čija će se imovina proveravati.

Pritom se kao osnovni parametar uzima nesrazmera između prijavljenih prihoda i uvećanja imovine, pa će, kako navode u Upravi, građani kod kojih je utvrđena najveća razlika biti prvi kod kojih će se raditi provera.

PROVERAVAJU SE I SKUPOCENI SATOVI

Na udaru su svi koji su u roku od tri godine stekli imovinu za 150.000 evra veću od njihovih prihoda u isto vreme, a način na koji će poreznici češljati imovinu sumnjivih uključivaće čak i njihovo ponašanje na društvenim mrežama.

Prema novom zakonu, proveri podležu i ljudi koji nose satove od više desetina hiljada evra i hvale se njima na društvenim mrežama, jer će inspektori ubuduće češljati i društvene mreže, pa bi najbogatiji trebalo da pripaze šta postavljaju na svoje Fejsbuk, Tviter, Instagram i druge naloge.

Iz Poreske uprave su objasnili kako će izgledati ta provera.

Između ostalog, Odeljenje za prethodni postupak će gledati Fejsbuk određenog lica. Tu će videti sliku nekog skupocenog sata i onda će pokrenuti pitanje koliko taj sat vredi. On će u kontroli biti u vrednosti imovinskog poreznika. Mi vodimo računa o tome, ali da bi došli do toga, Odeljenje za rizike treba da kaže Odeljenju za prethodni postupak da je ta osoba vredna pažnje Poreske uprave – rekao je Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Poreske uprave i predsednik Radne grupe za sprovođenje zakona za Objektiv.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading