ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE PRIORITET VLADE! Premijerka Ana Brnabić u Kostolcu obišla postrojenje za odsumporavanje!

Autor: Republika

Vesti

28.04.2021

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica vlade Ana Brnabić obišla je danas postrojenje za odsumporavanje u Termoelektrani Kostolac Blok B koje ispunjava najstrože ekološke strandarde EU i najavila da će u narednom periodu nastaviti da predstavlja konkretne rezultate u zaštiti životne sredine koja je počela 2014. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Poručila je da je zaštita životne sredine jedan od tri prioriteta Vlade i da to govori o stepenu razvoja Srbije.

Ona je novinarima posle obilaska Bloka B rekla da je imala žarku želju da dođe u Kostolac i da podseti na to gde, kada i ko je počeo borbu za zdraviju životnu sredinu u Srbiji.


- Da se podsetimo da je borba za zaštitu životne sredine u ovoj zemlji počela tek 2014. kada je krenula vlada Aleksandra Vučića. Šest godina kasnije, 2020. godine Srbija dobija vladu koja kao jedna od tri prioriteta stavlja zaštitu životne sredine - rekla je Brnabić.

Oni koji, kaže, danas kritikuju Vladu ništa nisu uradili od 2002. do 2012. na zaštiti životne sredine, i da su oni izdavali dozvole Rio Tintu i prodali sva naša vodoizvorišta.

- Oni su izdavali sve dozvole za projekte protiv kojih danas protestuju, prodali su sva naša vodoizvorišta i pravo na eksploataciju naše pijaće vode dok su bili na vlasti - kaže Brnabić.

Navela je da je 2002. prodato prvo naše vodoizvorište, a 2008. i Mivela iz Trstenika kao jedna od najkvalitetnijih pijaćih voda u Srbiji hrvatskom Agrokoru Ivice Todorića za čitavih četiri miliona evra.

- Sva vodoizvorišta su prodata do 2011. za ukupno 60 miliona evra. Prvo rešenje za odobrenje radova Rio Tintu izdato je 2004. i 17 godina je Rio Tinto na Drini. Nismo ga mi doveli - rekla je Brnabić.

Navela je da su 2012. Vlada Mirka Cvetkovića i tadašnji ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić izdali rešenje za izvođenje radova Rio Tinta u Loznici i to na bušotinama velikog prečnika.

- To se dešava 2012. Ti ljudi nama danas spočitavaju te iste projekte - kaže Brnabić.

Brnabić je napomenula da je izgradnja filtera TE Kostolac Blok B počela 2014. i da je tadašnja Vlada Aleksandra Vučića, uprkos poplavama, ekonomskim problemima i neophodnoj potrebi za fiskalnom konsolidacijom, ipak, donela odluku da uloži 130 miliona dolara u prvi filter za odsumporavanje na jednoj našoj termoelektrani.

Naglasila je da je to jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Srbije i da je od 2014. do danas vlada ulozila ukupno oko 600 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje koja bi osigurala čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana.
 
RepublikaFoto: Promo foto

- Završili smo ovo postrojenje, ovaj flter za odumporavanje na TE Kostolac Blok B, u toku je izgradnja tih postojenja u Bloku, a i Bloku B u TENT-u - rekla je Brnabić.


Podsetila je da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje počela 1. decembra 2020. na TENT Blok B.

Navela je da je u martu ove godine Skupština usvojila zakon o klimatskim promenama kao prvi sistemski zakon koji se bavi ovom važnom temom.

Najavila je da će u narednim nedeljama obići još neke projekte i videće se šta je sve urađeno u zaštiti životne sredine na najkonkretniji način, a šta je u planu.

Navela je i da će u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti uloženo šest milijardi evra, a da njihova izgradnja počinje u 27 lokalnih samouprava.

Predsednica vlade je TE Kostolac posetila sa ministarkama rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, Zoranom Mihajlović i Irenom Vujović, kao i sa v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading