ČETRDESET MILIONA STANOVNIKA JEDNE ZEMLJE ŽIVI U ZONI BEZ KOVIDA! To im je uspelo zahvaljujući samo jednoj stvari

Autor: Republika

Svet

28.04.2021

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus polako gubi bitku u zemljama koje su sprovele najuspešniju kampanju vakcinacije, a osim Izraela, još nekoliko država je na pragu da se potpuno otvori.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Građani Londona dočekali su da sede u kafićima, kupuju u prodavnicama, odlaze kod frizera... 

Najnoviji podaci pokazali su da čak 40 miliona Britanaca, u trenucima dok se zemlje širom sveta bore sa zastrašujućim porastom broja obolelih od koronavirusa i sa preopterećenim zdravstvenim sistemom, sada živi u takozvanim KOVID-oslobođenim teritorijama i to samo zahvaljujući jednoj stvari..

Naime, kako se pokazalo, ta moćna ostrvska zemlja, koja ima 66,6 miliona stanovnika, uspela je da sprovede jednu od najuspešnijih strategija vakcinacije na svetu i time na određenim teritorijama, gde se najveći broj ljudi odazvao pozivima za pelcovanje, bukvalno pobedi koronavirus.

Kako navodi Dejli mejl, najnovija mapa rasprostranjenosti KOVIDA-19 pokazala je da oko 40 miliona stanovnika živi na teritorijama gde je prethodnih nedelja zabeležo svega dva ili manje slučajeva zaraze. 

Još jedan podatak je obradovao stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva, a to je da je juče gotovo prepolovljen i broj smrtnih slučajeva u odnosu na nedelju dana ranije. Tako je juče u Britaniji usled koronavirusa preminulo 17 osoba, dok je pre sedam dana taj broj bio 33.          

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tekst potpisa

Osim toga, širom zemlje konačno su ublažene epidemiološke mere, koje su u Britaniji bile veoma stroge i koje su podrazumevale zatvaranje svih neesencijalnih biznisa na nekoliko meseci. Tako su ovih dana Britanci izmilile na ulice, a mnogima nije smetalo da satima čekaju u redovima ispred omiljenih butika ne bi li se konačno opustili u šopingu. Mnogi su posle nekoliko meseci prvi put otišli kod frizera, a i bašte kafića bile su krcate. 

Ipak, mnoge mere, poput nošenja zaštitnih maski, ostale su na snazi i važiće do 17. maja, za kada se očekuje da će premijer Boris Džonson konačno saopštiti kako zemlja izlazi iz lokdauna. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson narednih dana odlučuje o ukidanju lokdauna 

Inače, Džonson ovih dana trpi žestoke kritike zbog svoje politike borbe protiv epidemije, posebno nakon što je u medije procurila informacija da je tokom jednog zatvorenog sastanka sa saradnicima rekao "kako bi radije gledao na hiljade tela kako se gomilaju, nego da zemlju opet zaključa".

Iako je on odmah negirao da je tako nešto ikad izgovorio, navode koje je prvi objavio Dejli mejl kasnije je potvrdilo još nekoliko medija, poput BBC, pa mu je to dodatno nanelo još veću štetu.

Podsetimo, većina Britanaca primila je vakcinu domaće proizvodnje, koju je Oksford razvio sa kompanijom "Astrazeneka".   

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading