(VIDEO, FOTO) VAŽAN DAN ZA NAŠU DRŽAVU! Vučić: Srbija od Evropske unije dobija 86 miliona evra BESPOVRATNE POMOĆI!

Autor: Republika

Vesti

23.04.2021

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici potpisali su danas, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, Finansijski sporazum za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu.

RepublikaFoto: Vlada LUKIĆ
Aleksandar Vučić

Drugi deo IPA programa iznosi 122,37 miliona evra za koji je EU izdvojila 86,06 miliona evra bespovratnih sredstava dok će ostatak, odnosno 36,31 milion evra biti obezbeđen kao nacionalno su-finansiranje.

- Dobili smo 86 miliona evra bespovratne pomoći EU, i hvala što su izdvojili sredstva za Srbiju. Ovde je reč o sredstvima koja se namenski troše za projekte koji su unapred dogovoreni i to su oni koji su od razvoja i napretka obrazovanja, preduzetništva, do napretka u oblasti vladavine prava, energetike, zaštite životne sredine - rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da nije zadovoljan naporima koji su ulagani u oblasti vladavine prava ali da se stvari menajuju.

- Verujem da ćemo moći da doprinesemo stvaranju boljih uslova u budućnosti - kazao je on. 

Predsednik se još jednom zahvalio evropskim prijateljima i istakao da je EU najveći donator i investitor.

- Ići ćemo u Brisel to je važno, važno je da se borimo za kompromisno rešenje i da suštinski rešimo probleme. Za tango je potrebno dvoje, da li ćemo uspeti ili ne, ne zavisi samo od nas - istakao je Vučić govoreći o dijalogu sa Prištinom i predstojećim razgovorima u Briselu.

Posle potpisivanja sporazuma najpre se obratila ministarka Joksimović.

RepublikaFoto: Vlada LUKIĆ

- Danas smo potpisali 86 miliona evra nepovratne pomoći - rekla je ministarka Joksimović.

Ona je navela da najveći deo podrške, čak 45 miliona evra, ide usektor zaštite životne sredine i ostvarivanje ciljeva zelenog dogovora, između ostalog za prikupljanje i prečišćvanje otpadnih voda u Čačku, Sokobanji, Loznici, a 17 miliona za podršku konkurentnosti, pre svega manje razvijenim opštinama u Srbiji.

- Važna stvar je i milion evra za podršku za pristupačnost javnih objekata, za osobe sa invaliditetom i slabom pokretljivošću.

Nakon potpisivanja obratio se i Fabrici:

- Paket se fokusira na životnu sredinu i važno je da se radi na žitotnoj sredini i pitanju klime. Posebno u oblastima gde je potreban ekonomski rast. Govorimo o konkretnim projektima, pristupanje EU nije apstraktan proces, to je nešto što se dešava svakog dana, drago mi je što je predsednik Vučić zamolio sve ambasadore i mene da imamo zajednički razgovor naročito pred posetu Briselu - rekao je Fabrici.

Novac koji je današnjim potpisivanjem obezbeđen opredeljen je za podršku sektorima zaštite životne sredine, energetike, unapređenja konkurentnosti, pristupačnosti javnih objekta, ali i za podršku EU za sprovođenje reformskih aktivnosti u procesu evropskih integracija i refundaciju budžetskih troškova učešća u programima EU poput programa Cosme, Horizont 2020.

Opredeljni novac je podeljen u tri velike celine, od kojih je jedna demokratija i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije i podršku učešću Srbije u programima EU, kao što su Erasmus + program za obrazovanje, Horizont 2020 namenjen istraživanju i inovacijama i "Cosme" za preduzetništvo.

Ukupna vrednost ovog bloka programa je 14,5 miliona evra.

U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiji, postoje dve komponente, a prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine.

RepublikaFoto: Vlada LUKIĆ

Time će se obezbediti izgradnja kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine i omogućiti regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha u celoj Srbiji.

Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja, a kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom.

Veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Drugi deo ovog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od devet miliona evra.

Veliki blok programa od 17 miliona evra posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak od posledica izazvanih kovidom-19.

Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turistickih/kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Srbije.

Za realizaciju IPA program za 2020. godinu Evropska unija je ukupno opredelila 156,26 miliona evra bespovratnih sredstava i to iz dva dela.

Vrednost prvog dela IPA programa iznosi 72,45 evra od čega 70,20 miliona evra predstavlja doprinos EU dok nacionalno su-finansiranje iznosi 2,25 miliona evra.

Za prvi deo IPA programa za 2020 godinu Finansijski sporazum je potpisan 29. maja 2020. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Tanjica

23.04.2021 12:28

Hvala EU na finansijskoj pomoci,koja u ovim kriznim vremenima mnogo znaci.

Tanja

23.04.2021 13:42

Zaista je u pitanju velika i bitna pomoć. Hvala puno EU.

Djekarone

23.04.2021 13:56

Hvala EU na pomoci, jos jednom su pokazali da cene rad i trud Srbije i da smo na pravom putu za ulazak u EU.

Dijana

23.04.2021 17:41

Super vest! Srbija će znati ovo da iskoristi na pametan način.