Lončar i Kluge u Torlaku: Vakcina spašava život, Srbija uzor

Autor:

Vesti

20.04.2021

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge, posetili su danas Institut "Torlak" u kojem bi za oko mesec dana trebalo da počne prva faza proizvodnje ruske vakcine "Sputnjik V".

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Hans Kluge i Zlatibor Lončar

- Jedini izlaz iz ove situacije je da budemo zajedno, solidarni, da pomažemo jedni drugima, a Srbija je primer u svetu kako se to radi - rekao je Kluge.

On je najavio da će SZO nastaviti da sarađuje sa Srbijom, a posebno pohvalio opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića da uloži sredstva u dalji razvoj Instituta "Torlak".

- Jako nam je potrebno da ubrzamo proces vakcinacije, a da bi se to ostvarilo, potrebno je da se poveća proizvodnja. Vakcina spašava život i tu nema mesta geopolitici, a Srbija se upravo tako ponašala - poručio je Kluge.

On je pohvalio ministra zdravlja, direktorku "Torlaka", kao i celu Vladu Srbije za vodeću ulogu koju imaju u odgovoru na pandemiju kovida-19, ali i protiv drugih nosilaca bolesti.

Ministar Lončar je zahvalio direktoru ZSO za Evropu, koji juče i danas boravi u poseti Srbiji, za pomoć i podršku.

- Posebno mi je drago što se danas nalazimo na mestu gde je, zahvaljujući Klugeu i njegovom angažovanju, imamo danas pogone za skladištenje i čuvanje vakcina na svim temperaturama koje su neophodne - rekao je Lončar.

Ne radi se, kaže, samo o 340.000 dolara koliko je izdvojeno, zahvaljujući Klugeu i SZO, već je značaj mnogo veći, jer je reč o kapacitetima bez kojih ne bismo mogli i pitanje je kakvi bi naši rezultati bili da toga nije bilo vreme.

Zahvaljujući svemu tome, kako je istakao, Srbija danas ima rezultate koji su prepoznatljivi u celom svetu.

- Važno mi je što je Kluge sve ovo mogao da vidi uživo i da zna gde je tačno uložen novac, kakav je benefit za građane Srbije ali i regiona. Neizmerno hvala, i nadam se da ćemo saradnju, a da je ovo samo početak - rekao je Lončar.

Kluge se, tokom posete Srbije, sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a juče je posetio jedan od najvećih punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading