MENJA SE I PREAMBULA USTAVA?! Oglasio se Dačić i rešio sve dileme

Autor: Republika

Vesti

19.04.2021

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ocenio je da je potrebno još jednom otvoriti javnu raspravu o promeni Ustava. Naglasio je da je reč isključivo o promeni koja se tiče nezavisnosti pravosuđa.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

- Priče da će se menjati preambula o Kosovu su prazne priče - poručio je Dačić, gostujući na TV Pink.

Naveo je da skupštinski odbor nije usvojio predlog za promenu Ustava, već doneo odluku da je, pre nego što bude usvajanje, potrebno da se obavi još jedan krug konsultacija, imajući u vidu različite stavove i potrebu da se oko toga formira širi društveni konsenzus, koliko god je to moguće.

Dačić je precizirao da se glasalo o predlogu predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević, koja će, dodao je, organizovati raspravu s Društvom sudija, Udruženjem tužilaca i drugima akterima kojih se ta tema tiče.

Naveo je da su se pojavile različite priče po kojima ispada da ova Narodna skupština hoće "silom ili na prevaru da progura neke promene Ustava" i istakao da je reč isključivo o promeni Ustava koja se tiče nezavisnosti pravosuđa, odnosno o tome kako se biraju sudije i tužioci.

Počinju konsultacije

Prema Dačićevim rečima, danas počinju prve konsultacije evropskih parlamentaraca s poslaničkim grupama stranaka koje se nalaze u parlamentu. Razgovori će se održavati onlajn i trajati do 22. aprila.
- Nakon toga oni će da razgovaraju s vanparlamentarnim strankama, a 7. maja će da mi se jave i izveste me šta su razgovarali - naveo je Dačić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading