OTVARAJU SE I ZATVORENI DELOVI KAFIĆA I RESTORANA!? Do petka nova sednica Kriznog štaba!

Autor: Republika

Vesti

14.04.2021

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 očekuje se sutra ili u petak, a odluka o daljem popuštanju mera zavisiće od stručnog dela štaba, od broja zaraženih pacijenata u bolnicama, kao i od procenta novoobolelih.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Restorani u zatvorenom prostoru mogli bi da počnu da rade, uz posebne epidemiološke mere i ograničenje popunjenosti do najviše 50 odsto kapaciteta.

Mnoge zabrane su i dalje na snazi, poput zabrane okupljanja više od pet građana, a to praktično znači da se utakmice održavaju bez navijača, još uvek nije dozvoljeno organizovanje svadbi i drugih proslava, ne rade noćni klubovi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović za Objektiv objašnjava da konkretno popuštanje ovih mera medicinski deo Kriznog štaba vezuje isključivo za broj obolelih.

Da bismo mogli da uklonimo zabrane okupljanja kao što je sada na snazi ne više od pet osoba, i da bismo sve ostale mere eliminisali, potrebno je da na dnevnom nivou imamo dvocifren broj, odnosno da broj zaraženih bude ispod 100 – kaže dr Tiodorović.

Epidemiolog dodaje da, iako je prošlo vreme kada smo dnevno beležili po 30, 40 zaraženih, naredni cilj je da brojka padne ispod 1.000.

LEKARI STRAHUJU OD POPUŠTANJA

Od ponedeljka su mere ublažene otvaranjem tržnih centara, a od 19. aprila bi i đaci trebalo da se vrate na nastavu po modelu od 1. septembra. Iako parametri o zaražavanju koronavirusom pokazuju da se situacija smiruje, medicinski deo Kriznog štaba zazire od naglog opuštanja, jer kako navode, virusa još ima toliko u cirkulaciji da epidemiološka kriva brzo može da krene uzbrdo.

Jedan od argumenata protiv popuštanja mera je da i dalje visok procenat novozaraženih ima kliničku sliku koja zahteva zbrinjavanje u bolnici.

Zamenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Ivana Milošević kaže da je broj prvih pregleda minimalno opao i da je izjednačen broj prijema i otpusta, ali da je Infektivna klinika u Beogradu i dalje puna.

ŠKOLE BEZ ZATVARANJA DO KRAJA GODINE

Gotovo izvesno, odluka o vraćanju u škole važiće do kraja ove školske godine. Srednjoškolci će ići jednu nedelju u škole, jednu onlajn, stariji osnovci smenjivaće se na dva-tri dana, a najmlađi idu na nastavu u učionice.

Međutim, ukoliko se u nekoj opštini pogorša epidemiološka situacija, lokalni Krizni štab ima mogućnost da preporuči onlajn, a konačnu odluku donosi Ministarstvo prosvete.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading