Predsednik Srbije sastao se sa predstavnicima kompanije Nidek: JAPANSKI GIGANT AUTO INDUSTRIJE PRAVI FABRIKU U SRBIJI!

Autor: Republika

Vesti

09.04.2021

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa delegacijom japanske grupacije Nidek Korporejšen (Nidec Corporation) koja u Novom Sadu planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sastanku sa predsednikom korporacije Nidek Ðun Sekijem prisustvovali su i ministarka privrede Anđelka Atanasković kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Japana Takahiko Kacumata.

Oni su nakon sastanka razmenili Okvirni sporazum između Ministarstva privrede i japanskog Nideka.

- Sa dalekog istoka kao sto se sunca rađa, iz Japana stižu super vesti - rekao je na početku obraćanja Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je zahvalio predsedniku Vučiću i Nidek korporaciji na saradnji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se japanskim prijateljima i svima koji su radili da ova kompanija dođe u Srbiju.

- Hvala svima koji ste vredno radili, posebno japanskim prijateljima. Ovo je za neke usputni događaj, a za nas nešto na čemu smo radili godinama. Ovo je jedan od projekata koji suštinski menja našu zemlju. Mi imamo dva cilja, da pobedimo koronu i da imamo što više investicija.

- Kompanija Nidek otvoriće i istračivačko-razvojni centar u Novom sadu i zaposliće u prvoj fazi 480 ljudi, a to je tek početak ulaganja u našu zemlju - istakao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je ovo sedma fabrika koja se otvara u Novom Sadu, ali i da je jedna od najvećih koja će zaposliti mnogo ljudi, a to sve doprinosi većoj stopi rasta našoj zemlji.

Obraćanje ambasadora Japana

Ambasador je istako da je imao visoka očekivanja od Srbije, što se i ostvarilo, ne samo zbog investicija, već i zbog prijateljstva, saradnje, ali i znanja koja se razmenjuju.

- Kao što je predsednik korporacije istakao, ovo će biti velika investicija u koju će se mnogo uložiti i koja će voditi računa o svim normama i uslovima koji se moraju ispuniti - rekao je ambasador.

- Iskreno se nadam da ćemo uspeti, i da će ovo biti dobar posao u Srbiji - rekao je ambasador Japana u Srbiji.

- Najuspešnija ulaganja u Srbiji, od strane Japana, neverovatno se brzo uvećavaju i očekuje se da će biti dobra poslovna praksa da još više investicija dolaze u Srbiju, i kada je reč o Novom Sadu, i nauci, i privrednih investicija, i svih novih poslova.

Ambasador Japana u Srbiji istakao je još jednom zahvalnost i čestitke Japanu, Srbiji i gradu Novom Sadu i svim ljudima koji su bili uključeni u ovo, kako bi se ova investicija usvojila i ostvarila. 

Obraćanje predsednika korporacije Nidek Ðun Sekijem

Zahvalan sam na ovoj prilici i saradnji, istakao je predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem.

- Mi imamo negde oko 14.000 zaposlenih u našoj korporaciji i zato mi je veliko zadovoljstvo što mogu da se pohvalim i pokretanjem našeg posla i u Srbiji - rekao je predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem i dodaje da je u današnje vreme još teže utvrditi posao, ali mi imamo dugoročne planove i zato smo se i odlučili da razvijemo naš centar i u Srbiji.

- Što se tiče budućih projekata, mi imamo ćemo proširiti našu proizvodnju. Do pre 20 godina dosta kompanija dolazila je u Kinu, u Šangaju, od siromašnog polja, postali su veoma bogato nasilje. Mi smo želeli da budemo partneri sa njima, a sada smo velika kompanija koja i dan danas raste, i nadam se da će se i ovde dogoditi isto. Početak izgradnje nove fabrike u Novom Sadu je prvi korak u tome, planiramo da uložimo milion evra u naš razvoj, a taj novac biće investiran u Srbiji - rekao je predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem i dodaje da je u planu da se napravi najekonomičniju i najefikasniju fabriku i kada je ekologija u pitanju.

- U mom razgovoru sa predsednikom Vučićem, gradonačelnikom Novog Sada i članovima Vlade videli smo da imamo iste ciljeve, ista ulaganja i svi verujemo da naši dobri i prijateljski odnosi mogu dalje da nastave svoj razvoj i ulaganja zahvaljujući ovoj inicijativi i zato smo dobili veliku podršku srpskih čelnika.

Predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem dodaje da je zahvalan i da se nada da će doprineti razvoju Srbije ovim projektom.

Za kraj predsednik korporacije zahvalio se svima na podršci te je poželeo srećan i uspešan rad.

Ova japanska grupacija otvorila je juče svoju kancelariju u novosadskom SPENS - u, a pripreme za izgradnju fabrike su u punom jeku.

Kako je ranije najavljeno, Nidek planira da u Srbiju donose investiciju vrednu dve milijarde evra, a sa proizvodnjom bi trebalo da počne krajem sledeće godine.

Najavljeno je i da će fabrika prostirati na 26.000 kvadratnih metara.

U Novom Sadu juče je potpisan i sporazum o strateškom partnerstvu između Nidek korporacije i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Na ovaj način, kroz industrijsku i akademsku saradnju, Nidek će se aktivno uključiti u tehnološku razmenu dve zemlje.

Cilj je da fabrika Nideka u Novom Sadu bude centralna baza za proizvodne aktivnosti grupe u Istočnoj Evropi i sedište kompanije, kao i za preduzeća u Nidek grupi, od kojih se za više njih, takođe, planira dolazak u Srbiju.

 

 


Ta investicija je u skladu sa "Inicijativom za saradnju sa Zapadnim Balkanom" na kojoj japanska vlada trenutno radi u odnosu na našu zemlju i druge regione, te je japanska kompanija dobila veliku podršku i od japanske i od srpske vlade.

U Evropi se povećava potražnja za visoko efikasnim motorima jednosmerne struje bez četkica i srodnim proizvodima za vozila kućne aparate usled pooštravanja propisa o zaštiti životne sredine i strožijim zahtevima za smanjenjem emisije ugljendnoksida za putničke automobile u evropskim zemljama.

Grad Novi Sada će samo na osnovu kupoprodaje građevinskog zemljišta prihodovati oko milijardu dinara.

U planu je da ta kompanija u Novom Sadu do 2026. godine otkupi još 16 hektara zemljišta za dalje faze investicije.

Kompanija Nidek osnovana je 1973. godine u japanskom gradu Kjoto, a danas je svetski lider u proizvodnji svih tipova elektromotora sa najvećim udelom na globalnom tržištu za male vretenaste motore koji napajaju hard-disk pogone.

Nidek posluje u više od 40 zemalja, sa približno 340 kompanija iz grupacije i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Tokom 2019. godine ostvarena je prodaja u iznosu od 11,8 milijardi evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
majanadj

09.04.2021 12:11

Ovako se gradi buducnost Srbije. Predsednik insistira na novim radnim mestima i jakoj ekonomiji.

Ivana

09.04.2021 12:45

Sjajna vest i velika i važna investicija za Novi Sad i celu Srbiju. Japan postaje jedan od vodećih partnera Srbije.

Milica Milicic

09.04.2021 12:49

U ovakvim fabrikama bice posla i za obrazovane mlade ljude.

Mile Bambus

09.04.2021 13:43

Mi i nismo svesni sta ovo znaci i da ce da digne Srbiju u godinama koje slede medju najjace igrace. Region smo vec presli davno.