NEMAČKI "BLIK" HVALI VAKCINACIJU U SRBIJI: Prijava za 3 minuta i stranci mogli da se vakcinišu!

Autor: Tanjug

Vesti

07.04.2021

07:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najtiražniji švajcarski dnevnik „Blik“ pohvalio je Srbiju zbog ostvarenih rezultata u vakcinaciji stanovništva i solidarnosti koju je iskazala prema strancima, pre svega zemalja regiona.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

U članku, koji je ilustrovan fotografijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se vakcinisao u Rudnoj Glavi, navodi se da je Srbija naručila 14 miliona vakcina iz Kine, Rusije, Velike Britanije i SAD.

Navodi se da je više od 2,6 miliona od sedam miliona stanovnika već dobilo prvu dozu, a 1,1 miliona i drugu.


Četiri miliona doza vakcina, ukazuje „Blik“, već je dopremljeno u Srbiju.

- Poneka doza u maratonu vakcinacije ostaje, a pošto se ne želi baciti nijedna vredna bočica, Srbija je otvorila svoje granice za strance, pre svega Balkana - navodi list.

- To je znak solidarnosti - poručuje ambasador Srbije Goran Bradić ukazujući da je i poneki Švajcarac vakcinisan u Srbiji.

- To su bili pretežno Švajcarci sa rodbinom u Srbiji - objasnio je on.

Bradić je ukazao da je prijava jednostavna, da postoji formular preko portala Vlade koji treba popuniti.
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

- Za tri minuta se unesu svi podaci i može se navesti i koja vakcina se želi, a u ponudi su Sinofarm, Sputnjik V, Biontek-Fajzer, i AstraZeneka - naveo je on.


"Blik" ukazuje da je formular na srpskom jeziku.

Od 25. do 28. marta vakcinisano je više od 22.000 stranaca, a većina je bila iz Bosne, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, naveo je Bradić.

Za razliku od EU Srbi imaju više vakcina nego što brzina vakcinacije može savladati, pa će najverovatnije i u bliskoj budućnosti biti ponude za strance, ističe „Blik“ dodajući da je već 70.000 doza poklonjeno.

Bradić je naveo da je u ponedeljak avion iz Kine sleteo u Beograd sa pola miliona doza Sinofarmove vakcine, koja je, kaže, najomiljenija, jer je koristi oko 70 odsto građana koji se vakcinišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading