HAG DONEO FORMALNU ODLUKU: Tači i ostali monstrumi odgovaraju za logor u Vitini i masakr u Starom Gracku

Autor:

Vesti

30.03.2021

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud za ratne zločine tzv. OVK u Hagu doneo je i formalnu odluku da je svako od devetoro zatočenika ilegalnog logora OVK u Vitini na Kosovu i Metohiji 1999. godine žrtva ratnih zločina, što je deo sudskog postupka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Takođe, protiv njih je započeo i postupak za jezivi masakr u Starom Gracku gde je ubijeno 14 Srba.

Ilegalni logor tzv. OVK nalazio se u mestu Vrban u opštini Vitina na KiM tokom 1999. godine kada su u kući, prema prema optužnici Specijalizovanog suda u Hagu, pripadnici OVK držali najmanje devet osoba, među kojima je najviše bilo Srba.

Kako se navodi u optužnici, u tom logoru zatočenici su imali neadekvatnu hranu, vodu, medicinsku negu, i higijenu.

- Više pripadnika OVK svakodnevno je podvrgavalo zatočenike teškom premlaćivanju i psihičkom zlostavljanju. Pritvorenici su po celom telu udarani lancima, palicama, kundacima, daskama, šutirani i prisustvovali simulacijama ubistava. Takođe, zatočenici su mogli čuti teško zlostavljanje drugih pritvorenika, vređani su, saslušavani i optuživani za zločine nad kosovskim Albancima i saradnju sa srpskim vlastima - piše u optužnici suda u Hagu.

Foto: Ilustracija

U masakru u Starom Gracku ubijena su četiri člana porodice Janićijević — Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i LJubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Počinioci zločina nikada nisu pronađeni i za zločin niko nije odgovarao, a pod istragom je bilo sedam Albanaca, pripadnika tzv. OVK.

Policija Unmika je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije, pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza, piše Blic

Groblje u Starom Grackom gde su sahranjeni ubijeni Srbi više puta je skrnavljeno i minirano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading