VANREDNO U IVANJICI I CRNOJ TRAVI, SMETOVI I DO DVA METRA! Mlačište pet dana odsečeno od sveta!

Autor: Republika

Vesti

24.03.2021

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Ivanjica proglasila je vanrednu situaciju u pet mesnih zajednica na Goliji zbog snega. Krizni štab Opštine Crna Trava proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji i zatražiće pomoć Vojske Srbije. Sneg pravi probleme i u Babušnici i Novoj Varoši. Otežana komunikacija sa zaseocima u kojima ima i obolelih od kovida.

RepublikaFoto: facebook.com/Stari Dedo

Opština Ivanjica proglasila je vanrednu situaciju u pet mesnih zajednica na Goliji. Sneg je otežao komunikaciju sa zaseocima u kojima ima i obolelih od kovida, ali je mehanizacija na terenu, a ekipe Crvenog krsta dostavljaju i neophodne namirnice.

Bez obzira da li je noć ili dan, za spascioce ni mećava ne predsavlja problem da pruže pomoć tamo gde je neophodna. Za ekipe Crvenog krsta iz Ivanjice uobičajen posao za dostavu pomoći u zavejana golijska sela. Na terenu moraju često da rešavaju i nepredviđene situacije koje i njih zadese.

 

Pet dana mehanizacija pokušava da dođe do sela Mlačište

Pet dana mehanizacija pokušava da dođe do meštana u selu Mlačište, ali nanosi su i preko dva metra. Prioret imaju putevi gde su bolesni ljudi i gde ima smrtnih slučajeva. U jednoj od najudaljenijih mahala u Krivom Delu preminula je starica koja bi sutra trebalo da bude sahranjena. U ovom trenutku teško je reći kako će mašine očistiti puteve u ovom kraju. Zavejana su i sela iznad vodosistema Barje u leskovačkom kraju gde probleme, pored velikog snega, pravi polomljeno drveće na putu, kao i sela na Radan planini u opštinama Bojnik i Lebane.

Snega ima i u brdsko-planinskom delu Medveđe. U opštini Vlasotince najviše je problema u Donjoj Lopušnji koja je bez struje. I u opštini Babušnica već nekoliko dana zavejana su gotovo sva planinska sela. Nanosi snega na pojedinim mestima dostižu i dva metra. Prioritet lokalne samouprave je da se očiste putevi kako bi se normalizovalo snabedevanje strujom i osnovnim životnim namirnicama.

Probleme sa snegom imaju i žitelji Nove Varoši. U nekim delovima opštine Nova Varoš napadao je sneg i do jednog metra. Danas je angažovana i dodatna mehanizacija, kako bi se život u udaljenim zaseocima normalizovao.

 

- Svu neophodnu podršku dobijamo svakako i od lokalne samouprave, tako da uspevamo za sad da se izborimo sa ovim snegom. Sneg je ogroman i ima najava da će i dalje da pada, tako da mislim da će u narednim danima biti sve više potrebe za ovim aktivnostima - rekao je Marko Andrejević iz Crvenog krsta u Ivanjici.

Do zavejanih sela teško se stiže i terencima, ali sneg na Goliji nije neočekivan ni u maju, tvrde žitelji.

- Mi smo na ovo navikli, nama nije ništa neobično, nego samo zbog prevoza i to što je zavejano, pa ne možeš da prođeš, ako se neko razboli. A inače, navikli smo na zimu - kaže Vladimir Milutinović iz Devića.

Angažovana je teška mehanizacija, jer u zavejanim selima ima i obolelih od kovida. Na području pet mesnih zajednica u kojima je proglašena vanredna situacija ima oko 3.500 žitelja.

- Ima još dosta zaseoka, nešto smo odradili nešto pročistili, nešto ćemo tu uraditi u toku dana, u toku noći i u toku sutrašnjeg dana. Ali nadam se da ćemo uz pomoć ove teške mehanizacije stići da ovo sve pročistimo i da ljudima obezbedimo da mogu da stignu do lekara i da se leče, da nabave koliko, toliko tih osnovnih namirnica - naveo je Radojica Stojković, predsednik MZ Devići.

Ali od prolećnog snega biće ipak i neke koristi. Žitelji zavejanih golijskih sela kažu da januar u martu dobro dođe jedino za voće. Sneg pravi poteškoće i u Crnoj Travi. Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević kaže da su ponovo na početku - kao da mehanizacija danima nije bila na terenu. I posle sedam dana u Crnoj Travi je zavejano 70 odsto mahalskih puteva. Ne može se ni do najbližih sela.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading