PUTIN DOŽIVOTNO NA ČELU RUSIJE!? Ruska duma donela zakon po kojem aktuelni predsednik može ponovo da se kandiduje!

Autor: Republika

Svet

24.03.2021

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ruska Državna duma usvojila je danas na plenarnom sastanku u trećem čitanju zakon u skladu sa izmenama Ustava koji, između ostalog, daje pravo aktuelnom lideru Rusije Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje za predsednika zemlje.

Foto: Tanjug/AP
Vladimir Putin tokom odmora u sibirskoj tajgi

Prema jednoj od novih odredbi Ustava Rusije, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno te isto lice može vršiti dužnost predsednika Rusije odnosi se na aktuelnog lidera zemlje bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsedničkih mandata.

Prema tome, ovo pravilo omogućava aktuelnom lideru Vladimiru Putinu da još dva mandata obavlja dužnost predsednika Rusije, prenosi Sputnjik.

Autori inicijative o predsedničkim mandatima su poslanici Pavel Krašenikov i Olga Savastjanova, kao i član Saveta federacije Andrej Klišas koji su u novembru prošle godine uneli dokument u Državnu dumu.

Dokument predviđa da za predsednika zemlje može biti izabran državljanin Rusije koji ima najmanje 35 godina, koji je stalno živeo u Rusiji najmanje 25 godina, a takođe nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu boravka u drugoj zemlji.

Pored toga, zakon propisuje da dužnost šefa Centralne izborne komisije može obavljati državljanin Rusije koji je navršio 30 godina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading