Pravoslavne svetinje ponovo na udaru pljačkaša: Zabrinuti članovi crkvenog veća, napadi sve učestaliji

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

19.03.2021

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna pravoslavna crkva na teritoriji Kosova i Metohije našla se na meti pljačkaša, što je ukupno sedmi pravoslavni objekat u pokrajini, koji se u prethodne dve nedelje našao na meti vandala, saopštila je Kancelarija za KiM.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

U Šilovu u opštini Gnjilane, nepoznati počinioci obili su sinoć crkvu Svetog Marka i ukrali novac iz blagajne i ozvučenje velike materijalne vrednosti. Krađu su primetili članovi crkvenog veća, koji su izrazili veliku zabrinutost zbog učestalog napada na verske objekte na teritoriji Kosova i Metohije.

Prethodno su, kao što je Kancelarija za Kosovo i Metojiju izvestila javnost, obijene i opljačkane crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu i to na Zadušnice, zatim samo nedelju dana kasnije i crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica.


Vandali se nisu ni tu zaustavili pa su dan kasnije obili i opljačkali još dve crkve u opštini Štrpce, Svetih 40 Mučenika Sevastijskih i hram Svetog Dimitrija.

Nasilnici su upali i u parohijski dom u selu Vitomirica, u opštini Peć i ukrali vredan građevinski materijal.

Sve ove pravoslavne crkve su pretrpele veliku materijalnu štetu, demolirane su, ukraden je novac i vredne crkvene relikvije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava ogromnu zabrinutost zbog sve učestalijih napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, a intenzitet ovih nedela izaziva dodatnu sumnju u motive i cilj ovih napada.

Zbog toga zahtevamo da se bezbednost crkvene i verske baštine na Kosovu i Metohiji podigne na viši nivo, jer za tim očigledno postoji snažna potreba.

Očekujemo da nadležne institucije samouprave u Prištini, kao i međunarodne snage kojima je povereno očuvanje mira i sigurnosti na prostoru Kosova i Metohije, najozbiljnije shvatite seriju napada kojima su izložene srpske crkve.

Kancelarija za KiM navodi da su ovakvi slučajevi izazvali nemir među srpskim narodom u pokrajini i da je zato neophodno da se hitno i bez odlaganja pronađu i kazne izvršioci ovih zlodela i da se stane na put skrnavljenju srpske verske baštine i obezbedi miran suživot svim vernicima na Kosovu i Metohiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Joksa

19.03.2021 16:32

Molim da se u crkvama ne drži novac i dragocenosti, koji služe kao mamac, razlog ili opravdanje za obijanje. Pojačati osiguranje vrata i instalirati bezbedonosne kamere.