ISPLIVAO NEOBORIV DOKAZ O PROFESORU KAVČIĆU: Nudi knjige koje nijedna škola neće da koristi!

Autor: S. T.

Vesti

18.03.2021

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isplivao je neoboriv dokaz da su profesor Kavčić i njegova fondacija obmanjivali decu i roditelje.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Kavčić

Na sajtu Besplatnabiblioteka.com postoje udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo prosvete, ali na pitanje koji su to udžbenici, odgovor je samo jedan: oni koje nijedna škola u Srbiji ne želi da koristi.

Naime, izdavačka kuća "Nova škola", čije "besplatne" udžbenike nude Kavčić i njegova fondacija, osnovana je još 1989, ali do dan-danas nijedna škola u Srbiji nije stekla poverenje u tu kuću, pa njihove udžbenike niko i nije koristio.

UKIDANJE CENZUSA

Još 2015, u vreme ministrovanja Srđana Verbića, kada se težilo smanjivanju broja izdavača udžbenika, uveden je cenzus od pet odsto, koji je bio uslov da udžbenici mogu da se koriste u školi. U tom periodu udžbenici "Nove škole" prestali su da se upotrebljavaju jer se za njih opredelilo svega 1,8 odsto škola, što nije bilo dovoljno.

Kavčić je, podsetimo, bio kandidat za poslanika na listi Saše Radulovića

Kasnije, za vreme ministra Šarčevića, taj cenzus je ukinut i "manji" izdavači su ponovo dobili šansu, ali od tada se nijedna škola nije opredelila za korišćenje ovih udžbenika.

Kada je reč o drugoj izdavačkoj kući "Infotehnika", čije udžbenike takođe nudi Fondacija "Alek Kavčić", oni su se pre zvali "Opšta tehnika" i nudili su udžbenike za tehničko obrazovanje, ali do dan-danas na tržištu udžbenika nisu uradili ništa značajno, pa, prema saznanjima koja imamo, njihov udžbenik za sedmi razred, od 1.100 osnovnih škola u Srbiji, koristi samo jedna škola u Jagodini.

Udžbenik koji nudi prihvatila jedna jedina osnovna škola od 1.100 u Srbiji

Na kraju, suma sumarum svega je samo to da Kavčić već mesecima prodaje maglu i daje lažnu nadu, kako deci tako i roditeljima, koji su se u njegova obećanja uzdali.

PREKRŠEN UGOVOR

Sve ovo je još jedan od dokaza da profesor Aleksandar Kavčić, predsednik Kluba za obrazovanje i kandidat za narodnog poslanika liste Suverenisti, koju je predvodio Saša Radulović, celu ovu priču oko "besplatnih" udžbenika, čije se štampanje naplaćuje dva dinara po stranici, koristi isključivo u političke svrhe, skupljajući jeftine političke poene. 

 

Prekršen ugovor sa Zavodom za udžbenike

Podsetimo, profesor Kavčić je prekršio ugovor koji je imao sa Zavodom za udžbenike i o tome je Srpski telegraf već pisao. U članu dva, koji je prekršen, doslovno stoji:
- Ugovorne strane su saglasne da ovim ugovorom izdavač prodaje fondaciji udžbeničke komplete navedene i precizirane u prilogu ovog ugovora, u tiražu od 1.000 primeraka po udžbeničkom kompletu, radi doniranja osnovnim školama i u svrhu promocije navedenih zavodovih izdanja isključivo na internetu u okviru fondacije. Time bi fondacija omogućila velikom broju korisnika da se informiše o sadržaju zavodovih izdanja. U tu svrhu zavod, pored prodaje štampanih izdanja, što je predmet ovog ugovora, ustupa sadržaj navedenih udžbenike fondaciji i u PDF formatu, u rezoluciji koja onemogućava umnožavanje. Ugovorne strane su saglasne da je fondacija u obavezi da, sem pristupanja njenoj sajt stranici i pregleda sadržine udžbenika, naznači da potencijalni korisnici mogu koristiti elektronski sadržaj isključivo za lične upotrebe, bez prava na umnožavanje, distribuciju i bilo koju drugu vrstu zloupotrebe na drugi način.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading