(FOTO, VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA SEĆANJA: Nećemo dozvoliti da se 17. mart ponovi!

Autor:

Vesti

17.03.2021

12:19 >> 12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Program je počeo intonacijom državne himne "Bože pravde", nakon čega su rekapitulirani događaji dva strašna dana iz 2004. godine na koja je svet ćutao.

Predsednik je naglasio da ne vodimo nikakvu ekspanzionističku politiku, kao i da nemamo aspiracije prema drugim teritorijama.

- Želimo drugima da se bave sobom i budu uspešni. Pobednici praštaju i idu dalje, dok se gubitnici vrte u jednom mestu. Mi Srbi to nećemo da budemo, ali ćemo da pamtimo. Srbija je danas Srbija razuma, koja ne gubi.

On je rekao da su tokom pogroma ubijani i proterivani Srbi, spaljivane crkve, i to sve pred očima međunarodne zajednice.

- Upućeni da reše srpsko pitanje na Kosovu, 60.000 Albanaca je krenulo da proteruje Srbe. Posle 17. marta Srba ne samo da nije trebalo da bude na Kosovu, nego da ne ostane bilo šta čemu da se vrate. Ognjem i mačem, tako je trebalo da se završi sa Srbima na Kosovu. Zlatibor Trajković, koji je imao šezdeset godina, živ je zapaljen ispred svoje kuće - podsetio je predsednik.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da Srbija 2004. godine nije imala ni snage ni mudrosti, ni da spreči pogrom, niti da na njega adekvatno odgovori.

- Ali zapamtili smo. Više nismo slabi niti zemlja gubitnika. Danas više ništa slično ne može da se desi bez odgovora Srbije. Mi imamo pravo da brinemo o svom narodu i o njegovoj sigurnosti. I Srbija to radi bez zveckanja oružjem. Bez huškanja. Ali to ne znači da ćemo dozvoliti da se 17. mart ponovi - istakao je predsednik, i rekao da ćemo čuvati pravo na život našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

- Možda postoji vreme u kom smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada nećemo propustiti da se pobunimo protiv nepravde. Ove reči Elija Vizela, logoraša, nas obavezuju na borbu protiv zla - počeo je svoje obraćanje predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vučić

Dan sećanja se obeležava u Narodnom pozorištu, a pored predsednika Aleksandra Vučića prisustvuje i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Dan sećanja obeležava se u Narodnom pozorištu u 13 časova, a direktan prenos je na prvom programu RTS-a.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Saša

17.03.2021 12:39

Pogrom treba obeležiti i setiti se svih nastradalih.

Julija

17.03.2021 13:00

Ovo je dan kog svi trebamo da se secamo i da uvek pruzimo pomoc svom narodu na KiM.

Aaaa

17.03.2021 13:26

Srbija više nije slaba i zemlja gubitnika. Ovaj dan nikada nećemo zaboraviti, dan kada je učinjen pogrom nad srpskim narodom.

Milica

17.03.2021 14:30

Da se nikad ne zaboravi