ĐILAS BI DA NAS HAPSI ZBOG BELIVUKA I KRIKA! Obrušili se na Srpski telegraf samo zato što smo preneli šta je rekao otac nestalog mladića!

Autor:

Vesti

11.03.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (kakvo ironično ime za nekog ko bi da hapsi novinare), poveo je stravičnu kampanju protiv medija, među kojima je i Srpski telegraf, koji su objavili potresnu ispovest Nenada Markovića, oca čije je dete nestalo.

RepublikaFoto: Tanjug
Dragan Đilas

Sve to samo zato što su od reči do reči prenete izjave nesrećnog oca o vezama Veljka Belivuka i portala KRIK (pogledajte okvir).


Preko portala Direktno, koji je pod njegovom kontrolom, Đilas je u saopštenju stranke čiji je predsednik zatražio hitno procesuiranje novinara i urednika medija koji su se bavili, i to kroz reči Nenada Markovića, vezama Velje Nevolje i, navodno, istraživačkih novinara KRIK. Čelnik SSP očigledno bi da hapsi sve koji se drznu da razobliče vezu kriminalaca i pojedinih medijskih kuća.

IZVRTANJE ISTINE

Za upućene povezanost KRIK i Belivuka, odnosno njegove grupe, i nije neka tajna. Godinama je KRIK vešto izbegavao da objavljuje bilo šta loše o Belivuku, predstavljajući ga doskora kao saradnika Aleksandra Stankovića (Sale Mutavi) iako je ovaj ubijen još 2016. Za sve to vreme novinari KRIK plasirali su tekstove u kojima su na svaki mogući način potencirali da bitno mesto u klanu kojim je rukovodio Belivuk (što oni nikada nisu isticali) zauzima Aleksandar Vidojević poznatiji kao Aca Rošavi iako se on još pre pet i više godina povukao sa južne tribine i nije imao nikakav dodir sa klanom koji je preuzeo Velja Nevolja.

Razlog: Postoje fotografije na kojima se Danilo, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, slikao sa Vidojevićem, pa je to za KRIK bila idealna prilika za kriminalizaciju šefa države i njegove porodice. Treba li uopšte napomenuti da Vidojević nikada i nije optužen, a kamoli osuđen za bilo koje teže ozbiljnije delo. Njegovi "gresi", naime, dosežu do učešća u tuči. Ali šta KRIK, a sada vidimo i Đilasa, briga za to.

Najnovija kampanja samo je nastavak one koju mediji koji su protiv vlasti, a pre svih oni u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, vode još otkako su uhapšeni Belivuk, Miljković i ostali kriminalci koji su u Srbiji delovali kao ispostava "kavačkog klana". Sve vreme je minimizirana akcija države, na svaki način su branjeni oni koji su bili povezani s tom grupom, a iz dana u dan su i plasirane optužbe da je sve, navodno, samo predstava za javnost i slično.

Paralelno sa Đilasovim napadom na novinare, od juče ujutru u ofanzivu je krenuo i KRIK, čiji glavni urednik lažno pokušava sebe da predstavi kao žrtvu umesto da objasni (samo kad bi mogao) informacije o povezanosti sa Belivukom. Te informacije, podsetimo još jednom, nije izneo ni Srpski telegraf ni bilo ko drugi od medija koje Đilas i Dojčinović napadaju, već otac mladića koji je nestao i koji je preneo ono što mu je Velja Nevolja rekao.

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže da je potpuno jasno šta je Đilasova namera.

- Pretnje urednicima medija koji su preneli svedočenje roditelja jednog od nestalih momaka jasan su pokazatelj želje Dragana Đilasa i medija pod njegovom kontrolom da nasilnim putem i represijom ućutkaju svakoga ko se usudi da misli svojom glavom ili da na stvarnost gleda drugačije od lidera SSP. Uostalom, Đilas je takvu praksu naširoko primenjivao i u vreme kada je bio na vlasti, a nema sumnje da bi tu šansu ponovo iskoristio ukoliko bi mu se za to ukazala prilika. Ovakve poruke i pretnje, međutim, neće moći da ućutkaju medije u Srbiji i, ukoliko to već nisu shvatili, Đilas i njegovi sledbenici će to kad-tad razumeti s obzirom na to da je pred njima još mnogo godina opozicionog stažiranja - poručio je Matić.

BEZ ODGOVORA

Slično mišljenje za Srpski telegraf iznosi i marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

- Ovde odavno vlada neprincipijelan odnos prema medijima. Oni koji su sami sebe proglasili nezavisnim, a sve su samo nisu nezavisni, povlašćeni su i smeju da objave bilo kakvu laž ili da targetiraju bilo koga, a bez ikakvih posledica. Ako njih pomene svedok nekog događaja i to prenesu mediji koje, navodno nezavisni, pežorativno zovu režimskim, onda krene kuknjava i prenemaganje o njihovoj navodnoj ugroženosti i javljaju se strani sponzori da ih zaštite. To je sad već postala jedna providna i otužna rutina - zaključuje Krstić.

Srpski telegraf nije dobio odgovore na pitanja koja su upućena Dojčinoviću i KRIK još u ponedeljak.

 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Šta je otac nestalog mladića rekao o vezama Velje Nevolje i KRIK

Nenad Marković, otac mladića iz Resnika Strahinje, koji je nestao, rekao je, između ostalog, i da ga je zvao Veljko Belivuk i povezao sa sajtom KRIK.

Voditelj kanala Slavija info pitao je Markovića kome se sve obraćao kada mu je sin nestao jer je ovaj prethodno rekao da je preko prijatelja, poznanika, taksista pokušavao nešto da sazna. Obraćao se i pojedinim medijima, ali bez uspeha.

- Nisam se direktno obratio Belivuku, ja sam pitao na sve moguće načine da li neko može da dođe do njih, navijača, da sazna bilo šta. Međutim, jedno veče zazvonio mi je telefon, vidim nepoznat broj. Javio sam se, predstavio mi se kao Veljko, pitao me: "Dobro veče, šta radite." Rekoh: "Sedim kod kuće." On kaže: "Proverili smo sve živo, niko za Strahinju ništa ne zna." Onda sam ukapirao o kome se radi i šta je. Pitao me je zašto ne objavimo supruga i ja u medijima ovo. Ja sam mu rekao da smo probali, ali niko neće. Veljko nas je uputio na KRIK, gde smo se i našli sa novinarima, uzeli su izjave od nas - ispričao je Marković.

Otac nestalog mladića rekao je i da je svuda nailazio na zid ćutanja i da mu je delovalo da se ljudi kod kojih se raspitivao o sinu nekoga plaše. Voditelj ga tada pita šta mu je još Belivuk rekao i konstatuje da Velju Nevolju sigurno ne bi mogli da zastraše tako.

- On me je zvao, dobro veče, dobro veče, ne znam ni kako je došao do mog broja, neko mu je dao jer sam ja zamolio milijardu drugara samo da saznam. On mi je rekao da nema pojma o čemu se radi i da je tu nešto policija umešala prste. Kako je rekao: "Veruj mi, s ove strane ne zna niko ništa" i uputio me je na te novinare.

- On vas je uputio na novinare KRIK, u njih je imao poverenje - pita ga voditelj.

- Da, posle sam saznao da su oni neka nezavisna organizacija, portal neki - potvrdio je Nenad Marinković.

 

Zgroženi zbog nečasnih radnji

Brojni tviteraši sa gnušanjem su juče komentarisali licemerje KRIK i njihovog glavnog urednika Stevana Dojčinovića. Ispod njegovih i drugih objava na toj društvenoj mreži tako su se nizali komentari poput ovih:

- Veljko Belivuk upućuje ljude na novinare KRIK. Kako jedan takav nezavisni medij poznaje Veljka?

- Belivuk, uhapšeni mafijaški bos čiji se kriminalni klan tereti za monstruozna ubistva, otmice, ucene i druga brojna krivična dela, najviše poverenja imao je u KRIK, kvazimedijsku organizaciju, finansiranu novcem iz inostranstva. Baš simpatično

- Kriknuće KRIK čim kriminalci progovore o vašim vezama. A progovoriće. Ionako vas čitaju samo oni

- Da li je za vas i Velja Nevolja bio istraživački novinar

- Sad je jasno zbog čega se vi u KRIK nikad niste bavili temom otetih i nestalih navijača i drugih

Licemerna zamena teza

Posebno je licemeran način na koji u KRIK, uz podršku Đilasa, pokušavaju sebe da predstave kao žrtvu. Oni su objavili da im mediji, pa i Srpski telegraf, crtaju metu iako mi nismo poimence pomenuli nikog od novinara ili urednika tog lista. Jedino što smo konstatovali jeste da je glavni urednik KRIK Stevan Dojčinović, pa ostaje nejasno kako se to meta može nacrtati jednoj redakciji ako ničije ime nije pomenuto.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Ovako su vođa klana i KRIK zajedno obmanjivali javnost

Nakon što su obelodanjene šokantne informacije o povezanosti portala KRIK sa uhapšenim vođom mafijaškog klana Veljkom Belivukom, portal Republika došao je do novih saznanja, koja pokazuju kakav je bio modus operandi navodno nezavisnih novinara.

Naime, pouzdani izvor Republike obelodanio je kako je u praksi funkcionisala medijsko-mafijaška hobotnica koja je u više navrata u prošlosti vodila brutalnu hajku protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog sina Danila.

- Nakon što je objavljeno da je Velja Nevolja preporučivao baš novinare KRIK, valjda je sad sve svima jasno - konstatuje naš izvor.

Kako objašnjava naš sagovornik, medijska hajka koju je KRIK svojevremeno vodio protiv Danila Vučića, sa ciljem da ga predstavi kao nekoga ko je blizak kriminalcima, poticala je direktno od Velje Nevolje.

- Znate kako to ide, šta Belivuk zamisli, to KRIK sprovodi. Mehanizam je vrlo jednostavan: kada Danilo, primera radi, gleda neku utakmicu, navijači to dojave Velji, a Velja šalje KRIK. A onda KRIK piše tekstove u kojima iznosi laži, podmetanja, poluinformacije, spinove. I onda se tako obmanjuje javnost - ističe naš sagovornik.

 

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Đuka: Od magarca do svilenog gajtana

Na sajtu Srpske napredne stranke objavljeno je pismo Vladimira Đukanovića. Poslanik SNS, između ostalog, piše:

- Dotična gospoda koja su spremala svilen gajtan Vučiću imala su sve. Najpre Vučićevu naklonost, što je svakako velika stvar, koja potencijalno u današnjoj Srbiji mnoga vrata otvara. Imali su pozicije, od anonimusa koji su vodali magarce po plažama da se deca fotografišu postali su viđeni članovi društva, počeli su da stiču veliki kapital, mnogi bi rekli, bolesnih razmera, pocepane farmerice zamenili su skupim odelima, krševe od automobila besnim limuzinama... Jednom rečju, imali su sve, osim ugleda i znanja. To je ono što se ne kupuje, već se stiče.

- Gotovo mesec dana od Belivukovog hapšenja reč nisu smeli nigde da kažu. Zavukli su se u mišje rupe, pokušavajući da ih narod pomalo zaboravi. Neki od njih koji su sedeli na najvišim pozicijama u MUP, u čije vreme je Belivuk razvio svoj gang do najviših visina, mesec dana nisu imali nikakav komentar na razbijanje ove kriminalne grupe. Zar je moguće da nisu osetili potrebu da iskažu podršku državi zbog odlučnog razbijanja te bande? Da im možda nije bilo žao što se to sve dogodilo ili ih je možda strah da njihove veze s dotičnom grupom ne ugledaju svetlost dana naterao da se povuku u najgoru ilegalu? Do juče nismo mogli da živimo od njihovih nastupa po medijima, a sada ih nema nigde. Eventualno ako u svom ministarskom resoru imaju neku priliku za sopstvenu pozitivnu kampanju, tada čujemo da su još politički živi.

- Ipak, u svemu što napisah možda ima i nečeg dobrog. Čitajući njihove izjave i statuse po društvenim mrežama, u kojima se zalažu da se uhapsi svako ko Vučiću radi o glavi, negde mi se ukazuje da je makar mali trag nekakvog morala ostao kod njih. Trebalo bi poštovati samokritiku i spremnost da se sami ponude da budu uhapšeni. Kapa dole, majstori! Treba poštovati samokritiku i spremnost da se sami ponude da budu uhapšeni

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Boris

11.03.2021 09:50

Đilasov lov na neistomišljenike se nastavlja...

Odgovori 10 0
ceca

11.03.2021 12:14

Djilasovim spletkama nikad kraja

Odgovori 10 0
Sandra

11.03.2021 17:16

Djilas moze da uredjuje soje medije kako njemu odgovara, i da navrce vodu na svoju vodenicu, ali to mu ne daje za pravo da se mesa u uredjivacku politiku onih koji su na strani istine.

Jana

11.03.2021 17:25

Djilas brani svoje poslovne partnere tj, mafiju.