BRITANSKI SOJ KORONE "OKUPIRAO" ŠKOLE U SRBIJI! Deca masovno obolevaju, a evo i koji su simptomi!

Autor: Republika

Vesti

09.03.2021

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je prisutno 35 odsto britanskog soja korona virusa, koji je, prema istraživanjima i podacima do kojih je došla naučna zajednica, zarazniji oko 60 odsto od obične varijante korona virusa i, kako se navodi, češće napada mlađu populaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Podatak o procentu prisutnosti ovog soja virusa izneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sličan podatak izneo je i dr Tiodorović, koji je pre manje od nedelju dana istakao da je potencijalna prisutnost britanskog soja u Srbiji oko 30 odsto.

Podsećamo, novi soj korona virusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Za dva meseca je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

U Srbiju ga je krajem decembra prošle godine donela jedna putnica iz Londona. Ona je na PCR testu bila negativna, a njen muž je imao dvostruku upalu pluća.

Češće napada decu

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, nedavno je izjavio da već imamo britanski soj i da je vrlo verovatno da upravo on dominira u školama.

- Najviše primećeno da tamo ne koriste zaštitne maske. Bar po onome što se može videti u školama - dodao je dr Kon.

Dr Eric Feigl Ding, epidemiolog i gostujući predavač na Harvardu, sredinom februara objavio na Tviteru set podataka koji pokazuje da je britanski soj korona virusa zarazniji kod dece.

 

Simptomi britanskog soja

Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su, na osnovu analize stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO, identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sledećim redom:

- Groznica
- Kašalj i bolovi u mišićima
- Mučnina i povraćanje
- Dijareja

 

- Podaci iz Velike Britanije pokazuju naglo veću pozitivnost kovida-19 u Engleskoj (gde je novi soj virusa visokodominantan) kod dece uzrasta od pet do devet godina, i kod dečaka i kod devojčica, tokom četiri uzastopne nedelje - napisao je dr Ding.

Da li se neko zarazio britanskim sojem ne znači previše

Svoja razmišljanja i stavove o britanskom soju izneo je i dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog Instituta “Kraljevo”, gostujući na RTS-u.

- U Srbiji je evidentirano njihovo prisustvo i zna se da postoje. Verovatno je da će oni pokušati da dominiraju, kao u regionu, ali u smislu zaštite ili teže kliničke slike ili smrtnosti, ne postoje dokazi da su ti sojevi opasniji. Šire se lakše, pa je potrebna manja količina virusa, ali ne znači previše da li se neko zarazio britanskim ili nekim našim sojem, to je stručna informacija - naveo je Dr Šekler.

 

Efikasnost vakcine

– Što se tiče britanskog soja, nedvosmisleno je dokazano da sve ove vakcine koje se primenjuju na Zapadu, ruski naučnici su to pokazali za “sputnjik”, za kinesku ne postoje podaci, ali je jasno da ta vakcina koja se proizvodi celom virusnom česticom sasvim pristojno štiti. Sve ove vakcine su vrlo ekfikasne za britanski soj, nešto manje za južnoafrički ili brazilski, ali ne da bi nekog to zabrinjavalo. To je podatak samo za one koji se bave uže stručno tim, ali vakcine za sada štite – navodi dr Milanko Šekler.

Paskal Sorijo, izvršni direktor kompanije “AstraZeneka” koja proizvodi oksfordsku vakcinu protiv kovida 19, izjavio je krajem decembra da je vakcina ove kompanije efikasna i protiv novog soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Iz laboratorije Bionteka 20. januara su objavili da je i njihova vakcina efikasna u zaštiti od britanskog soja virusa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading