(VIDEO) NIKOME SVE, A SVAKOME DOVOLJNO! Vučić nakon sastanka sa Lajčakom: Srbija je posvećena dijalogu!

Autor:

Vesti

03.03.2021

17:10 >> 17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je doputovao u posetu Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/printscreen
Aleksandar Vučić

Prerdsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao je posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom da su imali dobar i sadržajan razgovor.

- Imali smo dobar i sadržajan razgovor. Gospodin Lajčak me je upoznao sa najvažnijim stvarima koje je imao u Prištini. Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga - započeo je svoje obraćanje Vučić.

- Srbija podržava aktivnosti i napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom komprimsa dođemo do rešenja koje bi značilo zadovoljstvo ili delimično zadovoljstvo za obe strane bez ultimatuma. Mi u dobroj meri učestvuje u razgovorima, po želji da u dobroj meri budu uvaženi i naši zahtevi a ne samo druge strane - istakao je Vučić i dodao:

- Uveren sam da bez obzira na izjave iz Prištine, da je naša obaveza da budemo odgovorni i posvećeni, jer neće biti napretka u evropskim integracijama a to je ste naš cilj.

- Nikome sve, a svakome dovoljno, to je za nas kompromis - rekao je Vučić.

Kako je istakao Vučić, ono što je takođe važno, je da Srbija ne postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga. 

- Naš zaključak je, da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma potpisanih u Birselu, što znači i formiranje ZSO i sve ono što nije a moralo je da bude ispunjeno. Srbija je sve ono potpisano ispunila i ja sam to više puta istakao - rekao je Vučić koji se na kraju zahvalio Lajčaku na posvećenosti.

Miroslav Lajčak istakao je da je dijalog ključan za obe strane ka evropskom putu.

- Drago mi je da sam u Beogradu, treći put. Prethodno sam bio pre pet meseci, voleo bih da dolazim i češće, ali mi pandemija ne dozvoljava. Od ponedeljka sam bio u Prištini, bilo mi je bitno da dođem što pre posle izbora - rekao je Lajčak.

- Sa Kurtijem, Osmani i Hotijem sam imao konstruktivne razgovore. Svima sam poslao poruku koju ću preneti i ovde. Očekuje se da se dijalog nastavi u dobroj meri, nikome nije u interesu da držimo "status kvo". Članice EU očekuju da obe strane implementiraju sve dogovoreno u poslednjih deset godina - istakao je Lajčak.

RepublikaFoto: Printscreen
Miroslav Lajčak

Upitan za komentar Kurtijevih reči da mu dijalog nije prioritet, Lajčak je rekao:

- Nijedan lider nema luksuz da bira prioritete.

Posle sastanka Vučić i Lajčak će otići na radnu večeru.

Predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine je danas posle podne stigao u Beograd, nakon što je prethodna tri dana boravio u Prištini, gde je razgovarao sa liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Petar

03.03.2021 17:27

Učlanjenje u EU u što skorijem vremenu je cilj EU. Sastanak koji znacajno doprinosi stabilizaciji odnosa sa Pristinom.

Vule

03.03.2021 17:28

Gospodin Lajček bi morao da uvidi da je kompromis jedino rešenje zamrznutog konflikta Beograda i Prištine.

Jovan

03.03.2021 17:37

Puno ljudi računa na Vučića.

Aleksandra

03.03.2021 17:43

Očekujem pozitivan ishod sastanka!