Lajčak najavio posete Beogradu i Prištini: Poručio da ne postoji zaobilazni put za dijalog

Autor: Tanjug

Vesti

20.02.2021

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je danas da uskoro planira posetu Beogradu i Prištini i izrazio očekivanje da će dijalog biti nastavljen čim bude formirana kosovska vlada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

On je naveo da je EU spremna da odradi svoj deo, ali da je brzina postizanja sporazuma u rukama dve strane.

- Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati", naglasio je Lajčak u emisiji portala European Western Balkans "Screening" - dodajući da je uvek bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

Podsetio je da je normalizacija odnosa preduslov za put obe strane ka EU, prenosi TV N1.

- To je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put - naglasio je Lajčak.

Najavio je da planira da uskoro poseti Beograd i Prištinu.

- Ovde smo da ponudimo rešenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih - da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih - istakao je Lajčak.

Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumevaju, Lajčak je rekao da je to na dve strane da odluče i da EU posreduje u procesu, a da ga ne diktira.

On je rekao da je EU u kontaktu sa američkom administracijom i da ih oni u potpunosti podržavaju.

- Oni u potpunosti razumeju ovaj proces, oni su iza EU vođstva u ovom procesu i spremni su da odrade svoj deo - naveo je Lajčak i dodao da je Bajdenova administracija vratila ljude koji poznaju region i koji veruju u blisku saradnju SAD i EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading