VUČIĆ NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI: Prvi smo u Evropi, sutra stiže "Astra zeneka"

Autor: Republika

Vesti

19.02.2021

19:37

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za hrvatski RTL da će Srbija uskoro biti prva u Evropi po vakcinaciji, dok je po broju revakcinisanih sada već prva i dodao da će sutra na beogradskom aerodromu sačekati prvih 150.000 doza vakcine "AstraZeneka".

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

Na pitanje kako je Srbija postigla da bude druga u Evropi u vakcinaciji, Vučić je podsetio da je Srbija vrlo rano krenula u nabavku, već od avgusta ili septembra prošle godine, i da je to bila borba na svakodnevnom nivou.


- Ništa s neba ne pada - rekao je Vučić za RTL, u prvom intervjuu za hrvatske medije posle posete Hrvatskoj 2018. godine.

Kako je rekao, imao je mnogo razgovora sa predsednikom Kine, sa kojim je predsednik Srbije prvi put u istoriji razgovarao telefonom, kao i da je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kada je stalo sa ruskim vakcinama, nakon čega je on reagovao, pa je Srbija dobila 50.000, pa još 50.000 doza.

- Sutra na aerodromu čekam prvih 150.000 doza ''AstraZenaka'' - rekao je Vučić i podsetio da je Srbija potpisala i bilateralni ugovor sa kompanijama Fajzer i Biontek, izvan evropskih programa.

Kako je rekao, nije razočaran u EU, jer Srbija nijednu vakcinu još nije dobila iz Kovaks programa, već to ima veze sa celim bogatim svetom.

- Nisam razočaran u EU, nije se desilo ništa što nismo očekivali. EU je najbolje mesto za život, nešto čemu Srbija teži, ali sam dovoljno mator i iskusan da znam šta, od koga, gde i kada možete da očekujete - rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija uskoro biti prva u Evropi, ispred Velike Britanije u vakcinaciji, dok je po broju revakcinisanih već sada svakako prva.

Na pitanje koju će vakcinu on izabrati, Vučić je rekao da će da sačeka da se što više građana vakciniše.

- Ana Brnabić se vakcinisala da bi pokazala koliko je to važno. Mislim da su sve vakcine dobre, a već sam rekao da bih uzeo kinesku, jer je pravljena tradicionalnim metodama, iako razvija slabija antitela u početku, koja vremenom porastu - rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Srbija prodavati vakcine "Sputnjik V", ako pokrene proizvodnju koju najavljuje, Vučić je rekao da za Srbiju to nije pitanje zarade, već pre svega infrastrukture.

- Prvo ćemo dobiti smesu, koju ćemo da pakujemo, u maju najkasnije početkom juna, a da pre kraja godine uzmemo transfer tehnologije. Rusi su bili u Srbiji, zadovoljni su uslovima na Torlaku - rekao je Vučić.

Srbija bi, kaže, mogla da proizvodi 20 miliona doza, a imajući u vidu da je za nas realno potrebno 5-6 miliona doza, sve ostalo bismo dali na raspolaganje, pre svega, regionu, istakao je predsednik Srbije.

 

Komentari (0)

Loading