BRUKA! VREME VELIČA HARADINAJEVOG NASLEDNIKA: Srpska sramota, Beogradski list nazvao Kurtija Če Gevarom!

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

19.02.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti postao je ikona medija naklonjenih srpskoj opoziciji. Nedeljnik Vreme u najnovijem izdanju na sva usta hvali političara koji je prizivao nove ratove i kojeg nazivaju kosovskim Če Gevarom, koji će valjda da spase Balkan. Sagovornici Srpskog telegrafa ovakvo predstavljanje Kurtija ocenjuju kao sramotno i skandalozno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Naime, u tekstu pod naslovom "S verom u 'kosovskog Čea'" Vreme analizira postizbornu situaciju na Kosovu i, između ostalog, navodi da pobeda Kurtija "donosi vetar promena". Diveći se Kurtijevoj izbornoj pobedi, Vreme piše da je lider Samoopredeljenja oduvao partije ratnih komandanata OVK, kao i Srpsku listu, koja neće imati uticaj na formiranje vlade u Prištini.

NEĆE DIJALOG

U intervjuu za Vreme Kurti kaže i da albanska i srpska zajednica treba da "izađu iz domena identiteta" i poručuje da treba prevazići formule, kao što su "dijalog i pomirenje" ili "istorijski dijalog":

- Svi treba da budu jednaki i poštovani. Mislim da pre treba okupiti srpske i albanske poljoprivrednike i razgovarati o semenu, mašinama, proizvodnji, subvencijama za gorivo.

Upitan za odnose sa Srpskom listom, rekao je da je u prethodnom mandatu na mestu premijera u Prištini (pogledajte okvir) dobro sarađivao s dva ministra iz SL. Osvrćući se na izborni proces u srpskim sredinama na KiM, gde je Srpska lista ubedljivo trijumfovala, Kurti tvrdi da izbori tamo nisu slobodni i da su građani navodno "pod pritiskom i zastrašeni".

Foto: Prinscreen

ROMANTIZIRAN TEKST

Prema oceni analitičara Dejana Vuka Stankovića, intervju u Vremenu je "romantizirani tekst" o nacionalisti koji je megafon američke administracije.

- Kurti će dosledno slediti ideju nezavisnog Kosova i ignorisanja minimuma srpskih interesa. Očekivati da će Kurti uraditi bilo šta pozitivno za Srbiju i srpski narod na Kosovu je jedna ogromna iluzija. Ponavljaće ono što su govorili Tači, Haradinaj i ostali, samo će verovatno retorika biti malo blaža, ali poruka će biti ista kao kod njegovih prethodnika - navodi Stanković.

Dodaje da će Kurti isticati da je Kosovo nezavisno i da Srbija samo treba to da prihvati.

5 ključnih tačaka Kurtijeve politike

- tužba protiv Srbije za genocid

- obavezno uvođenje vojnog roka i pretnja Srbiji ratom

- formiranje instituta za ratne zločine i genocid

- zalaže se za referendum za ujedinjenje s Albanijom

- tokom njegove vladavine na snazi su bile takse od 100 odsto na srpsku robu koja je ulazila na KiM, čije je ukidanje zahtevao čitav svet, ali je to Kurti odbio

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading