(FOTO) Selaković i OsmanI: Odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.02.2021

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odnosi između Srbije i Severne Makedonije idu uzlaznom putanjom i baziraju se na uzajamnom prijateljstvu građana dveju država, ocenili su ministri spoljnih poslova Srbije i Severne Makedonije Nikola Selaković i Bujar Osmani nakon današnjeg sastanka u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/RADE PRELIĆ
Bujar Osmani i Nikola Selaković

Selaković je kazao da ga raduje intenziviranje komunikacije zvaničnika na najvišem nivou, nekoliko dana nakon susreta Vučić-Zaev na graničnom prelazu Tabanovce, a koje je usmereno na jačanje bilateralnih odnosa i evropskog puta Srbije i Severne Makedonije.

- Naši bilateralni odnosi ne doprinose samo našim zemljama već i čitavom regionu. Dogovorili smo sto češća viđanja i želimo da oživimo konsultacije između ministarstava. Želimo i da nastavimo održavanje sednice dveju vlada, da gradimo prijateljstvo onakvo kakvo je postojalo kada smo pomagali jedni drugima tokom pandemije - rekao je Selaković na konferenciji za novinare nakon sastanka.


Selaković je dodao da je došlo do potpune saglasnosti oko pitanja rešavanja odnosa između Beograda i Prištine "putem dijaloga pod pokroviteljstvom EU" te da je to "nešto čemu smo privrženi".

Prema njegovim rečima, čak i ove godine tokom pandemije Kovid-19 bilateralna razmena dostigla je 860 miliona evra.

On je posebno ukazao na značaj saradnje u vezi s položajem nacionalnih manjina, srpske u Makedoniji i makedonske u Srbiji, te dodao da je Srbija spremna da se angažuje na dodatnom poboljšanju položaja makedonske manjine u Srbiji.

- Želimo da oživimo sporazum iz 2004. godine koji nalaže formiranje mešovite komisije za pitanja nacionalnih manjina. U kulturnoj saradnji voljni smo da damo maksimalni doprinos i otvorimo makedonski kulturni centar u Beogradu, kao i srpski u Skoplju - istakao je Selaković.
RepublikaFoto: Tanjug/RADE PRELIĆ
Nikola Selaković


Osmani je, čestitajući Srbiji Dan državnosti, još jednom izrazio zahvalnost za dobijanje vakcina koje je predsednik Vučić isporučio Severnoj Makedoniji.

- Pričali smo o regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog pricesa a i o ''mini-šengenu'' koji omogućava prevazilaženje svih barijera za kretanje građana regiona. Bitno je da napravimo atraktivan region za investiranje kako za naše građane tako i za strance - rekao je Osmani.

Na pitanje novinara MIA-e, a povodom tvrdnji Sofije da je prisutan preveliki srpski uticaj u Severnoj Makedoniji, Selaković je rekao da "ako budemo tragali za prošlošću i onime što nas razdvaja, nećemo imati vremena da se bavimo pitanjima budućnosti".

- Dobro je da tražimo ono što nas spaja. Ako to želimo lako ćemo naći. Čuo sam za zvanične izjave iz Sofije i reagovao sam najbolje tako što nisam to komentarisao. Srbiji je cilj da budemo dobri susedi u regionu i gradimo infrastukturu - rekao je Selaković.
RepublikaFoto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Selaković je naveo da bi Srbija mogla da bude integrišući faktor za sve dri države, nepominjući da ne vidi da Severna Makedonija na bilo koji način svađa Srbiju i Bugarsku.

- Ako se budemo bavili prošlošću onda ćemo svi brojati ljude koji odlaze u druge zemlje - dodao je Selaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading