(UŽIVO, FOTO, VIDEO) ZAVRŠENO GLASANJE ZA POGLAVARA SPC: Monah Matej Ristanović odlučuje o novom patrijarhu!

Autor: Republika

Vesti

18.02.2021

07:22 >> 14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladike Srpske pravoslavne crkve biraju 46. patrijarha. Izborni sabor biće održan u kripti Hrama Svetog Save, pravo glasa ima 47 vladika, dok 39 ispunjava kanonske uslove da budu kandidati za poglavara SPC. Sve detalje vezane za ovaj istorijski događaj možete pratiti na portalu Republika.rs.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

15.25

Monah iz manastira Sisojevac Matej Ristanović ušao u hram Svetog Save. On će izvući kovertu sa imenom patrijarha.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Matej Ristanović

 

14.35

Uprvom krugu glasanja natpolovičnu većinu dobio je samo jedan od vladika i tako ušao u "prvu kovertu" koja će ići u Apostolski žreb.

Izvori iz Hrama nisu hteli da nam kažu ko je episkop koji je prvi "izglasan". Glasanje se nastavlja sve dok još dvojica arhijereja ne dobiju natpolovičnu većinu glasova.

14.20 

Kako Republika saznaje, počelo je glasanje za patrijarha.

11:56

Počeo je radni deo Sabora. Sva vrata na Hramu Svetog Save su zatvorena, dok su crkvena zvona označila da počinje radni deo sabora.

11.35

Vladike se polako iz Parohijskog doma vraćaju u kriptu Hrama Svetog Save gde će u 12 časova početi Sabor.

11.00

Završena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save. Vladike izlaze iz Hrama, pošto je proglašena pauza do podneva kada počinje radni deo Sabora.

- Neka je blagosloven ovaj dan i početak Svetog Arhijerejskoj Sabora. Ovo je istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save. Neka Gospod usliši naše molitve za jedinstvo naše Crkve. Neka nas Sveti Sava inspiriše Duhom Svetim da izaberemo patrijarha srpskog - poručio je u svojoj besedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 

 

 

09.37 

- Svetu liturgiju služi 12 vladika.

U Svetoj arhijerejskoj liturgiji, pored mitropolita Hrizostoma i episkopa šumadijskog Jovana učestvuju i vladike raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan, kruševački David, mileševski Atanasije, moravički Antonije, budimljansko-nikšićki Joanikije, dizeldorfski Grigorije, zapadnoamerički Irinej, buenosajreski i južnoamerički Kirilo i dioklijski Metodije. Ostale vladike molitveno prisustvuju bogosluženju.

09.18 

- U toku je Sveta Liturgija u Hramu Svetog Save.

 

08.58 

Kako javljaju reporteri Republike ispred Hrama svetog Save, vrata hrama posle ulaska arijereja su zatvorena.

Kako smo zabeležili, oko Hrama Svetog Save raspoređeni su i policajci.

 

 

 

 

 

Foto: Republika

08.49

- Zasedanje Sabora, kojim će prdsedavati episkop sremski Vasilije, održaće se u kripti gde nije predviđeno prisustvo medija, a Patrijaršija je objavila da će odmah nakon završetka zasedanja izdati zvanično saopštenje.

 

f

 

 Jedan od uslova za izbor novog patrijarha jeste da kandidat više od pet godina ima eparhijsku službu.

08.42

Liturgijom koja uskoro počinje u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru krenuće i dugo očekivani izbor za patrijarha. Nakon liturgije sledi kratka pauza, a onda se u 12 časova sabor okuplja kako bi izabrao tri vladike od kojih će jedan odabirom Svetog duha postati patrijarh srpski i sesti na svetosavski tron

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vladika Porfirije

08.39 

- Kako javljaju naši reporteri, nakon vladike Grigorija i vladike Joanikija i drugi episkopi SPC pristigli u su u Hram Svetog Save.

08.34

- Pojedine vladike SPC već su počele da pristižu u Hram Svetog Save. Kako javljaju naši reporteri, već su stigli vladika Grigorije i vladika Joanikije.

Kako javljaju naši reporteri, oni su stigli autobusom. Ubrzano su ušli u Hram, gde u 9 časova počinje služenje svete liturgije.

RepublikaFoto: Republika
Vladika Grigorije
RepublikaFoto: Republika

Sveti arhijerejski sabor SPC započeće zasedanje tačno u 12 sati, a pre toga, u 9 časova biće održana sveta liturgija sa prizivom Duha svetoga, što je uobičajena procedura.

Vladike će glasanjem između sebe izabrati trojicu kandidata (oni koji u više krugova glasanja dobiju natpolovičnu većinu), a njihova imena biće stavljena u zapečaćene koverte i položena u Jevanđelje. Posle posebne molitve kovertu sa imenom novog patrijarha izvući će arhimandrit Matej (Ristanović), iguman manastira Sisojevac.

Procedura glasanja

Patrijarh se bira tajnim glasanjem

U uži izbor za patrijarha ulaze trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova Izbornog sabora

Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova

Imena trojice vladika stavljaju se u posebne koverte
One se potom zapečate i stave u Jevanđelje, koje se odnosi u oltar hrama

Prethodno izabran duhovnik - neko od uglednih monaha - nakon posebne molitve priziva Duha svetoga izvlači iz Jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte

Kovertu predaje predsedavajućem Sabora, koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog

Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući zaključuje izbornu sednicu

On je juče u poslednjem trenutku zamenio arhimandrita Jovana (Radosavljevića), za koga su mediji objavili da će izvlačiti koverte. Saborom neće, kako je bilo predviđeno, predsedavati episkop šabački Lavrentije pošto je juče hitno primljen u bolnicu jer je zaražen koronavirusom. Njega će zameniti episkop sremski Vasilije, drugi najstariji vladika po hirotoniji (postavljenju).

Ovo je prvi put da se Sabor SPC održava van zgrade Patrijaršije, u kripti Hrama Svetog Save, a takva odluka doneta je zbog epidemije korone jer je ovo mesto veće i pogodnije za pridržavanje zdravstvenih mera.

- Pravo glasa ima 47 vladika, dok su 39 njih kandidati za patrijarha pošto imaju najmanje pet godina staža u vođenju eparhije. Arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu trojicu kandidata koji imaju više od polovine glasova. Potom se imena te trojice vladika stavljaju u posebne koverte, koje se polože u Jevanđelje. Jednu od tri koverte, nakon posebne molitve, izvući će arhimandrit Matej. Kada predsedavajući Sabora, u ovom slučaju episkop Vasilije, pročita naglas ime novog patrijarha, sednica Sabora se zaključuje - objašnjava izvor u SPC.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading