LEPO: Na ulicama Niša uskoro 300 kontejnera za reciklažu stakla!

Autor: Republika

Vesti

05.02.2021

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobre vesti za Nišlije!

RepublikaFoto: Promo foto
Foto Ilustracija

Niš će dobiti 300 kontejnera za reciklažu staklene ambalaže preko regionalnog projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno sa kompanijom „Sekopak“ i Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), prenosi Tanjug.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, izrazila je zahvalnost partnerima i rekla kako kontejneri neće biti postavljeni samo u gradskom jezgru, nego i u seoskim područjima.


-Grad Niš će pružiti maksimum na podizanju svesti građana o prednostima reciklaže staklene ambalaže-, rekla je ona danas, a prenosi NALED.

Niško komunalno preduzeće "Medijana" rasporediće kontejnere i prikupljati staklenu ambalažu.

-Nastojaćemo da posebno animiramo ugostitelje, jer će oni uz stanovništvo biti primarni izvor ambalažnog staklenog otpada-, kazao je direktor „Medijane“ Dragoslav Pavlović.

Iskustva Niša i drugih opština u kojima će biti sproveden ovaj projekat biće dragocena za razvoj efikasnog i ekonomski isplativog sistema za upravljanje staklenom ambalažom, koji ćemo onda biti u prilici da preporučimo i drugim gradovima i opštinama u Srbiji“ poručila je direktorka za dobru upravu NALED-a Ana Ilić.

 

 

 


Ona je najavila pomoć opštinama koje ne učestvuju u projektu da uspostave optimalan sistem upravljanja staklenom ambalažom.

Zadatak kompanije „Sekopak“, kao operatera ambalažnog otpadaje da obezbedi lokalnim samoupravama tehničko i praktično znanje za primenu sistema sakupljanja staklene ambalaže.

-Zemlje članice EU recikliraju 70 odsto staklene ambalaže, dok u Srbiji ta količina iznosi tek 44 procenta. Ovim projektom želimo da povećamo količinu prikupljenog stakla za 20 odsto-, rekla je marketing menadžer „Sekopaka" Milica Kuzmanov.

Regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ sprovodi se još i u Somboru, Kragujevcu i Varvarinu, kao i u jednom broju opština u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading