BIVŠI MINISTAR FINANSIJA PRETI PREKO ŠOLAKOVE TV: Boža Derikoža bi da HAPSI PO SRBIJI!

Autor:

Vesti

04.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši ministar finansija Božidar Đelić, koji je u narodu ostao upamćen kao Boža Derikoža zbog brojnih afera koje su ga pratile, sada bi da hapsi po državnim preduzećima u Srbiji. Ovu skandaloznu poruku je uputio iz Francuske, gde danas živi, prilikom uključenja u emisiju "Presing" Šolakove N1 televizije. On se, naime, pridružio optužbama protiv "Telekoma" i "Telenora".

RepublikaFoto: printscreen/N1
Božidar Đelić

- U uređenoj zemlji postoji samo jedan zaključak, a to je da Komisija za zaštitu konkurencije, uz podršku policije, smesta mora da uđe u "Telekom" i "Telenor", zapečati kompjutere, zatvori kancelarije, zatraži dostavljanje svih mejlova i komunikacija koje su se vodile na tu temu. Ako su to autentični navodi, a ovo što postoji je već dovoljno, da komisija po službenoj dužnosti povede tu anketu - poručio je Đelić, koji u narodu važi za nekog ko se obogatio u politici.

Kako za Srpski telegraf ocenjuje potpredsednik SNS Milenko Jovanov, posle njegovog pojavljivanja na Šolakovoj i Đilasovoj televiziji građani Srbije sada odlično znaju o čemu se ovde radi.

- Meni je izuzetno drago što se baš Boža Đelić našao u prilici da podrži biznis Đilasa i Šolaka jer ne postoji niko drugi koji bi svojom pojavom bolje objasnio o kakvoj se tu ekipi "poštenjačina" radi. I svi građani Srbije sada odlično znaju o čemu se ovde radi, sada je svima sve jasno. Kad već Boža Đelić poziva na istrage, iskoristiću priliku da pozovem da se istraži kako se to od tetkinog kauča postaje milioner - rekao je Jovanov.

Đelićeve mutljavine

* 2005. Meridijan banka prodata je francuskoj Kredi agrikol banci, koju je tada zastupao Đelić koji je od Francuza dobio akcije koje su nezvanično vredele 11 miliona evra

* 2012. Đelićeva verenica Vesna Ječmenica, vlasnica kompanije Nitea, u vreme vlasti DS mimo tendera prodala je nameštaj u vrednosti od 7, 2 miliona dinara BIA i Fondu za podršku investicijama u Vojvodinu iako su po zakonu trebali da raspišu javni poziv

* 2012. saslušan je u vezi s privatizacijom Nacionalne štedionice 2006. godine za koju se sumnja da je poslužila za jednu od najvećih pljački u istoriji Srbije

* 2012. ispitivan je u policiji da li je primao novac od Miroslava Miškovića. U istrazi poslovanja vlasnika Delte policija je došla do saznanja da su neki od političara, uzimali između 30.000 i 50.000 evra mesečno od Miškovića

* 2012. bio na informativnom razgovoru u policiji zbog prodaje Sartida, i to zbog sumnje da je povezan s nestankom šest miliona dolara provizije od prodaje smederevske železare

Ekonomista Mlađan Kovačević rekao je za naš list da je Đelić vrlo problematičan što se tiče morala, ali, eto, ima hrabrosti da nešto lupi i ostane živ.

- Ti ljudi, koji su došli posle 2001, među kojima je bio i Đelić, sebe su nazivali vizionarima ekonomskih reformi. Međutim, oni su bez ikakvih obzira gledali samo sopstvene interese i interese Svetske banke i MMF. Rasprodali su državnu imovinu po bagatelnim cenama i sad Đelić ima hrabrosti da nešto priča. On je čovek bez skrupula i može svašta da izjavi, a da mu ne bude neprijatno, a, koliko vidim, takav je ostao i do danas - kazao je Kovačević.

Tetkin kauč

Po dolasku na mesto finansija 2001. Đelić je u jednom intervju izjavio da je nakon povratka u Srbiju spavao na tetkinom kauču. Kasnije je ovo demantovao i rekao da je to notorna laž koju su izmislili mediji.

Podsećamo, Đelić je, kao član Demokratske stranke, postao ministar finansija 2001. u vladi Zorana Đinđića. U vladi Mirka Cvetkovića 2008. bio je potpredsednik za evropske integracije, a 2011. podneo je ostavku nakon što Evropski savet nije Srbiji dodelio status kandidata. Devedesetih je radio i kao partner i suvlasnik najveće konsalting firme na svetu "Mekinzi", a danas je izvršni direktor Lazar banke u Parizu 2014. Od imovine u Srbiji ima vilu na Senjaku od 425 kvadrata, koju je kupio 2005. godine.

Usijao se Tviter: Sklanjajte novčanike i escajg!

Nakon Đelićevog gostovanja na N1 Tviter se usijao brojnih prozivki na račun Đelića, opozicije, Đilasa ove i Šolakove televizije N1.

- Kada sam video Božu Đelića na TV tako sam iz istih stopa otišao do jakne da vidim gde mi je novčanik a onda proverio on line na aplikaciji banke da mi nije neko skidao pare sa računa bez znanja, a sad sedim i brojim babin srebrni escajg u paničnom strahu da li je sav tu - bio je jedan od komentara.

Drugi tviteraš je napisao da od opozicije ništa bolje nije ni očekivalo.

- Nema većeg efekta da ti se smuči šta je danas opozicija kada takvog pustiš jedan sat da pravi (opet) budalu od tebe na N1 - poručio je jedan od besnih građana.

- Govance se vratilo??? Ama zločinac se uvek vraća na mesto zločina, mada realno on mu više dođe kao onaj pacovčić iz kanalizacije kome se posrećilo da neko iskaki porodičnu zaostavštinu - besni su bili tviteraši.

Sprega medija, sudija i tajkuna

Đelićevo gostovanje na Šolakovoj N1 televiziji dokaz je da su opozicioni mediji u žestokoj ofanzivi, pa se iz dana u dan i iz nedelje u nedelju na novinskim stupcima i na TV ekranima smenjuju pravosudni moćnici, tajkuni, stranci, odnosno ekipa koja ne krije da bi hapsila ukoliko dođe na vlast. Tačnije, na delu je provereni plan da se mimo izbora, spregom novca, ljudi iz sudstva i nekih stranih ambasada aktuelno rukovodstvo Srbije sruši bez izbora.

Tako je u najnovijem nedeljniku NIN sagovornik bliski saradnik Dragana Đilasa, tajkun Miroslav Mišković, koji se kao "proveren kadar" preporučuje nekim novim gazdama. Sam naslov koji glasi: "Da sam se ja pitao, sve vlade Srbije bi izgledale drugačije" ukazuje na njegove ambicije da vodi kadrovsku politiku u državi, ali njegov veliki intervju ima jednu falinku - Mišković je prećutao javnu tajnu da je krojio sve vlade do 2012. godine, da bi posle toga ostao bez ikakvog uticaja na poluge vlasti gde se odlučuje o budućnosti Srbije.

Omiljeni sagovornik ovog nedeljnika je i predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović, koji često "gostuje" na naslovnoj strani, a jedina preporuka mu je bespoštedna kritika aktuelne vlasti. Kako je Srpski telegraf već pisao, Stepanović se u državnoj vili na Dedinju tajno sastajao sa bivšom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović koja se sumnjiči za bliske veze i pružanje logistike kriminalnom "kavačkom planu". To, međutim, nije prepreka nekim medijima da od ovog sudije pokušaju da načine ikonu nezavisnog sudstva.

Da medijsko-tajkunsko-pravosudna hobotnica više i ne bira saveznike govori i "vađenje iz naftalina" Božidara Đelića, koji je ostao omražen čak i među pristalicama bivše vlasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading