ĐURIĆ SA PREDSTAVNICIMA NOVE ADMINISTRACIJE: Bajden Srbiju vidi kao lidera Balkana

Autor:

Vesti

24.01.2021

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi predsednik Amerike Džozef Bajden Srbiju vidi kao ekonomskog lidera na Balkanu, poruka je koju su srpskom ambasadoru u Vašingtonu Marku Đuriću preneli predstavnici ministarstva trgovine SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marko Đurić

Naime, Dejvid de Falko, zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD, naveo je na sastanku sa Đurićem da će Vašington i nova administracija pojačati angažman po pitanju trgovinske razmene i privrednih odnosa sa Srbijom. Član Bajdenovog tima koji je zadužen za Evropu i Evroaziju naglasio je da će ovi zadaci biti prioritet američkog ministarstva trgovine.

- Srbija ima uočljiv potencijal da bude afirmisana kao lider i primer uspešnosti na zapadnom Balkanu - istakao je Falko.

Prema njegovim rečima, dodatna prednost Srbije jeste otvaranje Kancelarije američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, s kojom ministarstvo trgovine SAD veoma blisko sarađuje.

Nadovezujući se na značaj Kancelarije DFC u Beogradu, kako za Srbiju tako i za čitav region, ambasador Đurić predstavio je viziju predsednika Aleksandra Vučića o regionu bez granica, sa slobodnim protokom ljudi, dobara i kapitala.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Dejan Miletić

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenjuje da je više nego povoljna atmosfera za unapređenje daljih odnosa Amerike i Srbije iako to mnogi nisu očekivali.

- Nova administracija orijentisana je na jačanje pozicije Amerike u regionu, a za to im je neophodna Srbija. Strepnje da će se odnosi Beograda i Vašingtona pogoršati nakon odlaska Donalda Trampa iz Bele kuće nisu bile realne. Amerika, ukoliko želi da jača poziciju u svetu, mora s glavnim regionalnim igračima da popravlja odnose. 

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

Aameričko finansijsko angažovanje u Srbiji i na Balkanu podržava i nova administracija. Jačanjem privrednih veza jačaju ukupni odnosi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading