DA LI JE REALNO!? Na ovoj srpskoj planini ar placa je za svega nekoliko dana dvostruko poskupeo! ŠOKANTNO!

Autor: Republika

Vesti

23.01.2021

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatno!

Sa izgradnjom Gold gondole na Zlatiboru naglo je porasla i cena kvadrata stanova i kuća, kao i zemljišta za izgradnju na ovoj planini. Ono malo placeva što je ostalo u prvoj zoni prodaje se za neverovatnih 50.000 evra po aru. A prostora u centralnoj zoni trenutno najatraktivnije srpske planine za izgradnju sve je manje, piše Objektiv. 

Zato je skočila i cena kuća. Za vikendice se traži i više od 315.000 evra! Investitori žurno beže u drugu zonu, gde ar vredi i do 15.000 evra, a mnogi hvataju pozicije nešto dalje za 12.000, dok meštani udaljenih sela ne daju svoje zemljište ispod 3.000 evra.

U CENTRALNOJ ZONI NEMA VIŠA ŠTA NI DA SE PRODA

U zlatiborskim agencijama za promet nekretnina kažu da u centralnoj zoni više da i nema šta da se proda, pa zbog toga vredi kao suvo zlato. Može se naći više placeva veće kvadrature u udaljenim naseljima Zova3 i Gajevi, i to za 3.000 evra. A tražnja za placevima je kao i ranije – velika. Zbog toga Ere zadovoljno trljaju ruke, a nisu ni sanjali da će Zlatibor postati tako popularno mesto, a oni bogati. Slobodnih placeva ima u državnom vlasništvu.

Opština Čajetina u septembru je raspisala javni oglas za prodaju građevinskog zemljišta u kojem je ponudila na prodaju oko 20 parcela u Čajetini i na Zlatiboru po početnoj ceni od 20.000 evra za ar!

 

VIKENDICE VREDE KAO KUĆE U BEOGRADU

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prošle godine je najskuplja prodata vila vredela 315.570 evra, njena „pratilja” je koštala 250.000, a treća kuća otišla je za 155.000 evra. U oglasima se može videti da se starije vikendice sa nekoliko ari placa i udaljene od centra prodaju za 85.000- 165.000 evra.

- Ne može se reći da je jagma za kupovinom velikih kuća - kažu u zlatiborskoj agenciji "Gorg".

Mnogo je vikendica u prodaji, jer vlasnici koriste ovo vreme za zaradu. Stanovi su traženi. Tako cena u novogradnji u centru košta 2.000 po kvadratu. Prosečna cena stanova je 1.500- 1.600 evra po kvadratu. Vrednost uglavnom zavisi od kvadrature i opreme, pa su luksuzniji i opremljeniji i skuplji.

 

GONDOLA OŽIVELA RIBNICU

- Dok nije krenula priča o izgradnji gondole, Ribnica je bila udaljeno selo, nikome bitno - kaže Boško Petrović iz Užica, koji ima kuću u ovom zlatiborskom mestu.

Ranije se ar placa u Ribnici, i to u delu blizu Tornika, mogao prodati za 3.000 evra, a sad je vrednost više nego udvostručena i iznosi 7.000 evra. Neki Zlatiborčani iz sela Šanovci nisu hteli ni da razgovaraju o ponuđenih 10.000 evra za ar placa, a sa druge strane Tornika, kuda ne ide gondola, najniža cena je nešto iznad 3.000 evra. I ovdašnji seljaci čekaju bolje dane i bolju cenu, koja će svakako doći.

- Letos je na Ribničkom jezeru dnevno bilo i po 2.500 ljudi iz cele Srbije - kaže Petrović.

 

 

- Izgledalo je kao na moru. Kuće oko kojih 30 godina nisam video čoveka izdavale su se za 40 evra dnevno. Turisti su parkirali automobile u šumi - kaže on.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading