"PRAVNO NASILJE I ČISTA NEPRAVDA": Srpskog generala VRAĆAJU u Hag?

Autor:

Vesti

21.01.2021

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski policijski general Sreten Lukić više ne može u Poljskoj da izdražava zatvorsku kaznu na koju ga je pre šest godina pravosnažno osudio Haški tribunal zbog čega će biti vraćen u pritvor u Sheveningenu u Holandiji, dok se ne donese odluka u koju će drugu zemlju biti prebačen, pišu Novosti.

RepublikaFoto: youtube.com/Dušan kovač
Sreten Lukić

Prema poljskim zakonima Lukić je izdržao maksimalnu kaznu za krivično delo za koje je osuđen i on tamo više ne može da bude u zatvoru. On je pre dve godine izdržao dve trećine kazne od 20 godina robije i prema međunarodnoj praksi treba da bude pušten na uslovnu slobodu, ali to ne dozvoljava Karmel Ađijus, predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu, dodaje se.

Lukić je u zatvoru više od 15 godina. Njegov branilac Branko Lukić rekao je za Novosti da su Poljaci poslednjih pet godina slali dopise sudu u Hagu, da se njegov branjenik rehabilitovao, da je za primer i da treba da se pusti na slobodu, jer ispunjava zakonske uslove, ali sudija Ađijus to nije dozvolio.

- Apsurdno je Lukića više držati u zatvoru. Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću, ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pravilo dve trećine i svi su izašli na slobodu, a za Lukića to ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda - rekao je advokat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading