ODMOTAVA SE KLUPKO! DIJANA PRISLUŠKIVALA VUČIĆA KAKO BI ZAŠTITILA "KAVČANE": Saslušani policajci otkrili ko stoji iza afere!

Autor:

Vesti

22.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijana Hrkalović, koja je godinu i po dana bila državna sekretarka u MUP, naredila je prisluškivanje predsednika Srbije, svedočenje je oko 50 radnika MUP, koje su saslušali inspektori Sektora unutrašnje kontrole. Zbog sumnje da je, pored ovog, odavala policijske i ostale informacije mafijašima, preciznije "kavačkom klanu", Hrkalovićevoj je policija postavljala pitanja nekoliko sati.

RepublikaFoto: Tanjug
Dijana Hrkalović

- Njeni odgovori bili su uglavom da se ne seća, da ne pamti, da nije upućena. Promena u stavu i ponašanju videla se kada joj je postavljeno pitanje o nalogodavcu, da li je i ko stoji iza zahteva da se tajno i neovlašćeno snimaju razgovori šefa države - naveli su izvori iz istrage.

Hrkalovićeva je juče odbila da na ista pitanja odgovara i na poligrafu.

- Tokom prekjučerašnjeg saslušanja Hrkalovićeva je pristala da na 20 pitanja odgovori i na poligrafu. Međutim, juče je javila da, po savetu advokata, to odbija - navode izvori Srpskog telegrafa iz istrage.

Moj stav

 

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

Božidar Spasić, bivši operativac SDB

Istraga će morati da pokaže gde su završili ti podaci prikupljeni prilikom prisluškivanja Vučićevih razgovora, njegove porodice i njegovih najbližih saradnika. Konci očito vode ka mafiji, izdvojenim strukturama društva i, na kraju, pripremi državnog udara

ISTA IMENA

Dodaju i da se iskazi saslušanih pripadnika MUP poklapaju, te da se vezano za prisluškivanje Vučića pominju ista imena:

- Naloge za slušanje Vučićevih razgovora stizali su od Hrkalovićeve, kao i od njenog nekadašnjeg bliskog saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, koji je bio načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije (UKP). Transkripti Vučićevih razgovora, prema tvrdnjama saslušanih, prosleđivani su Hrkalovićevoj.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić ima diskove sa materijalom

Deo ovih prisluškivanih razgovora odnet je predsedniku Vučiću. Na tim diskovima se ne nalaze samo njegovi veći razgovori članova njegove porodice.

- Prisluškuju me i mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost. Nadležni organi se tim poslom bave, oni će svoj posao da urade - saopštio je krajem decembra predsednik Vučić.

- To je direktan pokušaj državnog udara - naveo je tada predsednik Srbije.

S druge strane, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je juče predistražni postupak. Još 15. decembra prošle godine naložili su Ministarstvu unutrašnjih poslova da prikupi potrebna obaveštenja. Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, ovaj zahtev dopunjen je 14. januara ove godine i cilj je bio da se predistražnim postupkom provere sve informacije i obaveštenja koja su neophodna za rasvetljavanje činjenica i okolnosti.

 

 

 

- Predistražni postupak je u toku i u interesu njegovog nesmetanog vođenja Tužilaštvo za organizovani kriminal detalje ovog postupka neće iznositi u javnost. O rezultatima predistražnog postupka, a po njegovom okončanju, Tužilaštvo za organizovani kriminal će obavestiti javnost - navodi se u saopštenju.

Veze mafije i policije

Da su veze mafije sezale do samog vrha policije, govore i naša saznanja da su pojedini funkcioneri MUP šurovali sa Darkom Elezom (40), čije izručenje traže vlasti u BiH, a koji je blizak "kavačkom klanu", o čemu je Srpski telegraf pisao u proteklom broju.

Hrkalovićeva, koja je saslušana tim povodom, kako se saznaje, izjavila da se ne seća kontakata s njim, poričući da je upletena u mrežu njegovih zaštitnika. Nezvanično se saznaje da su inspektori koji se bave ovim slučajem došli do saznanja da je Elez pokrivan godinama i da su tokom dve godine prijave protiv njega za teška krivična dela završavale u fioci umesto pred tužiocem i sudom.

GDE SU DOKUMENTA?

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije, objašnjava da je formiran predmet u tužilaštvu, te da predistražna faza znači da se sada proveravaju svi navodi u vezi sa konkretnim činjenicama, prikupljaju materijalni dokazi da bi se identifikovali učesnici i organizatori.

- Sama činjenica da je predsednik Republike Srbije prisluškivan, odnosno da je bio pod nekom vrstom neovlašćenog nadzora, snimanja ili praćenja od N. N. ovlašćenih službenih lica zahteva urgentno postupanje svih državnih organa u cilju zaštite ustavnog poretka, države i građana - poručuje Stefanović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vladimir Đukanović

Gde su dokumenta sa prikupljenim transkriptima Vučićevih razgovora, koje su, prema tvrdnjama saslušanih radnika MUP, predavani direktno Hrkalovićevoj pita se i poslanik i član predsedništva SNS Vladimir Đukanović i iznosi svoje viđenje razloga prisluškivanja.

- Isključujem mogućnost da sam vrh MUP to nije znao. To je nenormalno i van svake pameti, čak mislim i da je po njihovom nalogu to rađeno. Postavlja se pitanje zašto i zbog čega, šta se radilo sa tim informacijama i sa kim su trgovali. Očigledno je i neka mafija dobijala te informacije - zaključuje Đukanović za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jasmina

27.01.2021 12:17

Cekaj, bre! Zar nije Djilas prisluskivao Vucica!